Arnošt Goldflam napsal Malému divadlu hru přímo na míru, dotýká se tématu xenofobie

Malé divadlo v Liberci uvádí novou hru Arnošta Goldfama nazvanou Achich. Autor tuto hru napsal na objednávku libereckého souboru a současně ji i sám režíruje. Tragikomedie se zpěvy je vůbec první spoluprací herce a režiséra Arnošta Goldflama s libereckým divadlem F. X. Šaldy.

„To není nějaké historické drama, které určitým způsobem opisuje život hlavního hrdiny. Je to takový kaleidoskop, kde to v čase taky někdy volně přeskakuje,“ popisuje Arnošt Goldflam, který se v tragikomedii Achich dotýká svým osobitým způsobem celého dvacátého století. Hra se zpěvy na hudbu Jan Matáska byla napsaná na objednávku, vysvětluje dramaturg liberecké činohry Martin Urban.

Hru Achich napsal Arnošt Goldflam na objednávku libereckého souboru, také ji sám režíruje

...napadlo nás, že by mohl zpracovat nějaké specifické téma, které jsme opřeli o probouzející se xenofobismus, co v této zemi ožívá...

„Arnošt Goldflam je tak zvláštní autor, že nás napadlo, že by mohl zpracovat nějaké specifické téma, které jsme opřeli o probouzející se xenofobismus, co v této zemi ožívá. Tak jsme ho vyzvali k napsání hry,“ vysvětluje Urban. „Veškeré dění se točí kolem postavy Artura, chlapce, který dospívá a všichni rodinní příslušníci na něj kladou požadavky a připomínají mu rodinnou historii – je to rodina židovská. Arnošt to umí zpracovat velmi jemně. Celou dobu se vlastně musíte smát, protože tam je řada komických situací a přitom se právě objevuje to téma ‚snad se to už nikdy nebude opakovat‘.“

Židovského chlapce Arthura hraje nová posila libereckého divadla Jakub Chromeček. „Spolupráce s Arnoštem Goldflamem je pro mě velmi zajímavá, zvláštní a ne úplně jednoduchá. Arnošt je ve formě i v obsahu stylizovanější, takže je to pro mě i nová zkušenost,“ říká herec.

Achich Arnošta Goldflama v libereckém Malém divadle

V dalších z hlavních rolích se představí Václav Helšus, Veronika Korytářová a Michaela Lohniská. „Musím říct, že jsou moc šikovní. Je to ale o tom, jak se domlouváme, že jsme schopni se domluvit,“ uzavírá Goldflam.

Premiéru tragikomedie Achich Arnošta Goldflama uvede Malé divadlo v pátek 9. prosince.

Redaktorka Lucie Fürstová zpovídá Arnošta Goldflama
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio