Harrachov: Nová stanice horské služby je blíž k lyžařům, najdete ji u sjezdovek

Horští záchranáři v Harrachově mají novou služebnu. Barevný patrový domek s garážemi, ubytovnou a školicí místností stojí přímo u skiareálu. Zašli jsme se tam před startem nové zimní sezóny podívat. Nejdřív do dispečinku.

„Máme tu mapu celého harrachovského areálu, na které vidím, v jakém místě mám v danou chvíli kolegu,“ popisuje Petr Hakl, vedoucí stanice Horské služby v Harrachově a pokračuje: „Vidím tu i vysílačku městské sanity. Oproti minulé stanici jsme teď přímo v dění, v areálu jsme o něco dřív a hned naproti stanici máme heliport, tady přistává i vrtulník záchranné služby.“

Evakuační trojúhelníky i vysoušeč na obuv

Na stanici nechybějí ani dvě garáže pro parkování záchranářských vozidel. „Tady máme kolové vozidlo a sněžnou frézu, máme tu i sáňky, které se přimontují za skútr.“ V jedné z garáží je i vysoušeč na obuv.

Dispečink stanice horské služby v Harrachově

Samozřejmostí je i speciální drobné záchranářské vybavení. „Máme tu základní horolezeckou výbavu – lana, sedací úvazky, přilby, evakuační trojúhelníky, což slouží třeba k záchraně lidí lanovky, když se zastaví,“ vysvětluje záchranář Jan Boštík.

Start zimní sezóny v pátek 9. prosince

Zázemí pro horské záchranáře na nové stanici

A jaký je rajón harrachovské horské služby v Harrachově? „Od státní hranice až po Sněžné jámy – tedy zhruba 20 kilometrů a množství běžeckých tras. Všechny obsluhujeme, když má někdo problém, jsme schopni být na místě do patnácti až dvaceti minut,“ dodává záchranář.

Už v pátek 9. prosince vyrazí na sjezdovku červená dvě první lyžaři a horské službě začne pravá zimní sezóna.

Spustit audio