Liberec: Dlažební kostky ve vzduchu! Užijte si hologram Diagonály před Lázněmi

Na schodech, přímo u vstupu do Oblastní galerie v Liberci, rozsvítili projekcí umělci Marian Karel a Josef Šafařík skleněnou plastiku Diagonála. Rozměrné dílo z reflexního skla zrcadlí přes den okolní svět, v noci ho nasvětluje projektor. Dílo je součástí výstavy Jiří Dostál +21 - Srdce v Lázních. Umělci jím vzdávají hold právě sochaři a řediteli Střední umělecko-průmyslové a vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou, Jiřímu Dostálovi.

„Z projektoru jde animovaný videozdroj, jde přímo do té plastiky od sochaře Mariana Karla,“ vysvětluje umělec Josef Šafařík.

Podívejte se, jaké krásy Diagonála zobrazuje v noci:

„Vycházím z rozměrů tabule dva metry dvacet krát dva metry třicet pět centimetrů. Diagonála je nakloněná na křižovatku, protože chci, aby tam bylo muzeum, silnice a lidi,“ popisuje Marian Karel, akademický sochař a autor skleněné plastiky a pokračuje: „Ve škole říkám studentům, že se mi líbí, kdyby voda tekla po nebi a věci byly obráceně.“

Plastika je vyrobena z kaleného skla. „Je to speciální reflexní sklo, vyrábí se v Belgii. Líbí se mi, když nasvítíte chodník, v té tabuli se to zlomí,“ dodává Karel.

Autoři plastiky Diagonála - Marian Karel a Josef Šafařík

Autorská spolupráce Mariana Karla a Josefa Šafaříka se nakonec vydařila. Plastika z reflexního skla se prosvítila světelnou animací. „Projekce je celá postavená na bázi hologramu. Není hlavní video, které je na zemi, ale jde o obraz ve vzduchu,“ uzavírá Šafařík.

Skleněná socha Diagonála upozorňuje na výstavu Jiří Dostál +21 - Srdce v Lázních. Ta začíná v liberecké oblastní galerii vernisáží ve čtvrtek 15. prosince.

Diagonála před budovou galerie Lázně v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio