Krásou a barevností obrazů z Tchajwanu se pokochejte v liberecké knihovně

Uznávaný tchajwanský malíř a básník Lo´Ching vystavuje své obrazy v Krajské vědecké knihovně v Liberci. 18 velkoformátových reprodukcí z díla profesora Lo´Chinga v sobě spojuje tradiční postupy čínské malby a zcela moderní výtvarný přístup autora.

Lo Ch’ing je jednou z nezvýraznějších postav současné tchajwanské literární a výtvarné scény. Jeho obrazy, které jsou v krajské vědecké knihovně v Liberci vystaveny v přízemí, okamžitě zaujmou svou výraznou a svěží barevností. O autorovi, který nebyl na výstavě přítomen, hovoří vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v Praze Joey Chung- I Wang. „Je to velmi časté, tradiční, čínské. Spojuje to kaligrafii s malířstvím. V případě Lo Ch’inga můžete rozeznat odklon od klasické tvorby tchajwanských a čínských maleb.“

Lo Ch’ing je jednou z nezvýraznějších postav současné tchajwanské literární a výtvarné scény

Výrazný vliv na tvorbu současného tchajwanského všestranného umělce Lo Ch´inga měl jeho pobyt v zahraničí. Vystudoval nejprve anglickou literaturu na univerzitě ve Fu-žen v Tchaj-peji, následně studoval na Waschingtonské univerzitě v Seattlu. „A to ho skutečně ovlivnilo. Změnil svůj styl malování. Lo Ch’ing nemaluje hory klasickým způsobem, jeho obrazy jsou plné věcí, které jsou součástí každodenního života. V budoucnu chceme přivést více tchajwanských výstav do České republiky,“ říká Joey Chung.I Wang.

Dodává Joey Wang, podle něj je Lo Ch‘ing je skutečně umělcem mnoha směrů, jeho básně byly přeloženy do desítky světových jazyků a obrazy jsou ve vlastnictví mnoha význačných světových galerií a muzeí. Právě díky básním se vlastně jeho obrazy dostala do Liberci, vysvětluje ředitelka knihovny Blanka Konvalinková: „Díky ilustrátorovi Tomáši Řízkovi, protože má ke knihovně krásný vztah, několikrát už tu vystavoval. Pracuje část roku na Tchajwanu a část roku doma v Praze a taky zajíždí do Liberce.“

Vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v Praze Joey Chung- I Wang

Pro zájemce o čínské a tchaiwanské umění pořádá knihovna ve čtvrtek 15. prosince od 18 hodin přednášku nazvanou Báseň je kočka, kde básníka, esejistu a malíře a kaligrafa Lo´Chinga veřejnosti blíže představí odborník na čínskou literaturu a překladatel Dušan Andrš. „Věřím, že i přednáška objasní, jaká je tvorba na Tchajwanu,“ uzavírá Konvalinková.

Výstava tchajwanského básníka, malíře a kaligrafa Lo Ch‘inga bude v Krajské vědecké knihovně k vidění do 28. prosince.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio