Kdo dělá betlémy srdcem, získá obrovské bohatství, říká restaurátor. Zajděte na výstavu

Liberecké Severočeské muzeum představuje v adventním čase práci řezbáře a restaurátora mechanických betlémů Kamila Andrese z Třebechovic pod Orebem. Ten celé tři roky restauroval unikátní mechanický Metelků betlém, který je v muzeu k vidění. Na výstavě se ale Andres představí i jako tvůrce nových betlémů.

„Andresův třebechovický betlém je můj první mechanický betlém, který jsem začínal dělat,“ říká Kamil Andres a pokračuje: „Za ta léta, co restaurování betlémů dělám, mi pod rukama prošlo kolem dvacítky. Je úžasné, že jsou tři Metelkovy mechanické betlémy – jeden je v Jilemnici, jeden v Liberci a ve Vysokém nad Jizerou.“

Myslím, že kdo dělá betlémy srdíčkem, naučí se v nich číst, získá obrovské bohatství, které se penězi nedá zaplatit.

Betlémář a restaurátor Kamil Andres restauroval už dva ze tří Metelkových betlémů. Ten, který najdete v Severočeském muzeu v Liberci, mu zabral tři roky práce. Navíc je jediným restaurátorem v Česku, který má licenci. „Když Proboštův betlém prohlásili Národní kulturní památkou, nastal obrovský problém – v Česku nebyl restaurátor, který by na to měl oprávnění. Začal jsem usilovat o to, abych to oprávnění získal, takže jsem ještě po padesátce musel jezdit do Prahy do školy.“

„Myslím, že kdo dělá betlémy srdíčkem, naučí se v nich číst, získá obrovské bohatství, které se penězi nedá zaplatit,“ uzavírá Andres.

Výstava v Severočeském muzeu od 14. prosince do 12. února

Vernisáž výstavy Kamil Andres: řezbář, betlémář a restaurátor mechanických betlémů začne v Severočeském muzeu v Liberci dnes 14. prosince v 17 hodin. Radost budou betlémy Kamila Andrese rozdávat v libereckém muzeu až do 12. února 2017.

Metelkův betlém v celé své kráse
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio