Lázně lákají na Srdce, na výstavě jsou k vidění i díla Gabriely Koukalové

Oblastní galerie v bývalých libereckých lázních uvádí výstavu s názvem Jiří Dostál + 21. Právě 21 let tento umělec vedl Střední umělecko-průmyslovou školu v Jablonci nad Nisou. A společně s ním se na výstavě představuje jeho jednadvacet bývalých a mnohdy velmi úspěšných žáků. Podtitul výstavy, Srdce v Lázních, odkazuje k sochařskému dílu Jiřího Dostála.

Ústředním motivem celé výstavy je pět kamenných srdcí, stojí na barevných blocích uprostřed bazénové haly. Jedno ze srdcí má trošku uštípnutou komoru. „To se stane u srdce, že se poškodí, praskne, někdo ho zlomí,“ říká s úsměvem sochař Jiří Dostál. Srdcí je na výstavě celkem jednadvacet – vystavují se i díla žáků Jiřího Dostála. „To je taky srdeční záležitost,“ říká Dostál a pokračuje: „Jsem na ně pyšný, ohromně si vážím, že do toho s námi šli. Je tu i dílo od Gabriely Koukalové. Do školy chodila sedm let, čtyři roky na grafiku a další tři roky na medaili.“

Na výstavě jsou k vidění medaile pro orientační běžce, které tvořila sama zlatá biatlonistka. „Sportovec z toho bude mít dobrý pocit, když bude mít medaili od Gabriely Koukalové,“ dodává Dostál.

Medaile pro orientační běžce jsou dílem Gabriely Koukalové

„Je tady zajímavá mladá malířská generace. Vladimír Véla, Zdeněk Trs, Jan Harant, Filip Dvořák, Lucie Robinson,“ vypočítává kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová jména žáků Jiřího Dostála. Výstava Jiří Dostál + 21 Srdce v Lázních potrvá v galerii až do 26. února 2017.

Matěj Jakoubek, jeden z autorů výstavy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio