V Krkonoších se už pilně běžkaří. Krásného počasí využily tisíce turistů

Zimní centra v Krkonoších teď na Silvestra připomínají Václavské náměstí v Praze. Přeplněná parkoviště, fronty u vleků, v běžecké stopě se musí lyžaři neustále vyhýbat jiným běžkařům, ale také pěším turistům a sáňkařům.

Ale jak v Harrachově zjistila naše reportérka, i tak je na horách moc krásně. A to díky dostatku sněhu a slunečnému počasí:

Pracovnice infocentra v Harrachově poradí nejen jak se dostat na Krkonošskou magistrálu, ale také třeba s ubytováním. Kupodivu by se ještě dnes v zimním centru volná postel našla.

Do Harrachova dorazily tisíce turistů

Centrem města proudí davy lidí. „Na druhou stranu je dobře, že je Harrachov tak malý, je to tu takové malebné,“ říká jedna z turistek. „Hlavně nám sníh křupe pod nohama, tak jsme šťastní,“ dodává.

Nazout lyže je ale možné až nad Mumlavským vodopádem. Níž se běžecká stopa nerýsovala, cesty byla rozježděné dřevařskou technikou. Těžba dřeva teď na čas skončila.

Krkonoše ale skýtají běžkařům mnohem víc tras než jen Krkonošskou magistrálu – a dobře to vědí. Snad každý má svou favoritku.

Za dobrého počasí je vidět i Ještěd

od Mumlavských vodopádů na Voseckou boudu je to osm strmých kilometrů. Po cestě jsou ale krásné výhledy po celých horách. Vidět je i zářící Ještěd.

Na silvestra panovalo inverzní počasí - na hřebenech hor panovalo slunce, pod nohama lyžařů leželo oblačné moře: „Pak že v Čechách moře nemáme,“ ukazoval s úsměvem jeden z nich.

Vosecká bouda vzdoruje horám i bez přívodu proudu

Vosecká bouda patří Klubu českých turistů. Nabízí občerstvení a odpočinek v teple, ačkoli podmínky má oproti chatám v údolí trochu ztížené – elektrický proud si například vyrábí vlastním agregátem.

V Krkonoších se už pilně běžkaří. Krásného počasí využily tisíce turistů

„K boudě nevede jediný kabel. Byli bychom rádi, kdyby vedl, protože nikdo si nedovede představit, co to znamená ,když agregát vypadne. Nemůžeme si pak ani zatelefonovat, protože i telefon je tu přes internet,“ popisuje Jakub Palíšek, nájemce boudy.

Dnes ale elektřina ani internet nezlobil; dokonce se dařilo vydávat i účtenky EET.

Spustit audio