Klub českých turistů v Liberci 42 let stoupá na Nový rok na Ještěd. Letos za výjimečně krásného počasí

Pohybem ke zdraví! Kupředu, zpátky ni krok. Za rok na shledanou. Tak přesně taková razítka si otiskli na pamětní listy účastníci dnešního Novoročního pochodu na Ještěd.

S výšlapem k vysílači začali před dvaačtyřiceti lety členové libereckého Klubu českých turistů. Svým entusiasmem strhli k novoročnímu výstupu už více než 40 tisíc účastníků v celé historii pochodů.

„Samozřejmě! Každým rokem a za každého počasí, i po čtyřech!“ žertují kamarádky, které na Nový rok stoupají na Ještěd už třicet let.

Parta kamarádek i skupinka výsadkářů v čele s Jaroslavem Tomkem odcházejí po modré turistické trase směrem k Ještědu. Průměrně to účastníkům trvá nahoru hodinku až hodinku a půl.

Vchod do horského hotelu, kde jí cílová stanice pochodu, vyvolává úsměvem na tvářích všech účastníků, Pavel Lauschman má ale přece jen důvod k většímu než obvyklému úsměvu - v cíli totiž zjistil, že se stal 40 tisícím účastníkem v historii novoročních výšlapů na Ještěd.

Klub českých turistů v Liberci 42 let stoupá na Nový rok na Ještěd. Letos za výjimečně krásného počasí

Čtyřicetitisící účastník byl na novoročním výstupu poprvé

„Je to překvapení! Jsme tady letos poprvé a takové jubileum!“ komentuje Pavel Lauschman s tí, že příští rok určitě vyrazí znovu. „Tchán chodí pravidelně, a my jsme čekali, až bude náš syn větší, aby cestu zvládl.“

Každý rok vyrazí na Ještěd kolem tisíce lidí

Tradici pochodů založil před dva a čtyřiceti lety spolu s kamarády Bořivoj Pohl z libereckého Klubu českých turistů: „Řekl bych, že zájem se ustálil, vždycky jde nahoru kolem tisíce osob. Hodně to záleží na počasí,“ vysvětluje.

Pamětní list si dnes v cíli výšlapu vyzvedlo do limitu - který byl ve 14 hodin - 1644 lidí. Loni to bylo 1647.

autor: sas
Spustit audio