Dražší parkování v Bedřichově přispívá na úpravu magistrály

Hlouběji do kapsy musí sáhnout všichni, kdo se chystají zaparkovat auto v Bedřichově na Jablonecku. Právě Bedřichov je častým startovním místem běžkařů, nastupujících na Jizerskou magistrálu. Poplatek za parkovné ale zahrnuje i příspěvek na úpravu běžkařské magistrály.

Starosta obce Petr Holub ze sdružení Bedřichov – náš domov říká, že v poplatku jsou nepřímo zahrnuté i příspěvky na údržbu stopy: „Tady zaparkujete a dostanete za to upravenou magistrálu, upravený a zainvestovaný stadion, upravujeme Jizerskou magistrálu přes naši servisní organizaci, kterou je Jizerská o. p. s., kam obec Bedřichov přispívá.“

Na úpravu stop by mělo podle webu města jít 15 procent z parkovného. Za dobrou sezónu se přitom vyberou asi 4 miliony korun. Po odečtení nákladů a daní obci podle starosty zbyde asi zhruba milion a půl.

Parkování zdražilo podle vedení obce i kvůli tomu, aby lidé víc využívali autobusy. Jenže právě autobusy městské liberecké hromadné dopravy často během svátků stály v kolonách právě při cestě na Bedřichov. Neprojely kvůli velkému množství aut. Podle obce je to ale byla výjimečná situace.

Proměna ceníku parkovného

Za parkování zaplatíme za stání do hodiny 50 korun. To by podle starosty mohlo pomoci některým běžkařům, kteří si chtějí oběhnout kolečko před prací a do hodiny se bez problému vejdou. Už neexistuje tarif dvouhodinový za 80 korun, stovku zaplatíme za stání do tří hodin. Nově je možné zaplatit i platební kartou.

Centrální parkoviště v Bedřichově
autor: jch
Spustit audio