Atraktivní japonské javory. Botanická zahrada letos odhalí novou expozici

Liberecká botanická zahrada chystá na letošní rok řadu novinek. Je mezi nimi vydání více než čtyř set stránkového knižního průvodce zahradou, ale i řada nových rostlin, které rozšíří její sbírky. Návštěvníky čeká také otevření nové venkovní expozice.

„Letos připravujeme otevření expozice japonských javorů, což jsou neuvěřitelně atraktivní objekty,“ říká ředitel Botanické zahrady v Liberci Miloslav Studnička a pokračuje: „Japonské javory mají řadu odrůd, které jsou pestrolisté, je to něco úžasného. Vyplatí se je ukázat pěkně vedle sebe, těžko se pěstují, takže jsou nevídané.“

V létě jako každoročně zpřístupní zahrada expozici mokřadů, právě z ní je vstup do nového prostoru s okrasnými javory. „Je to takové poklidné místo, kde bude také lavička,“ popisuje Studnička.

V poslední fázi příprav před vydáním je nová kniha o botanické zahradě. „To je kniha mých snů, to hovořím jako autor, protože to musí psát botanik. Teď je u recenzentů, kteří ji hodnotí,“ popisuje Studnička a dál říká: „V knize bude skoro 500 fotek takzvaných botanických ‚špeků‘, bude to publikace pro oko.“ Průvodce botanickou zahradou bude mít víc než 400 stran, peníze na jeho vznik poskytla Evropská unie.

Kniha o liberecké botanické zahradě půjde do tisku koncem června. První výtisk je určen odborníkům. Druhé vydání, už bez počátečních nákladů na vznik knihy, plánuje zahrada pro širokou veřejnost. „Samozřejmě budeme překvapovat také novými krásnými exponáty, protože jsme posílili sbírky. Nejsou to jenom bonsaje, jsou to i další rostliny, které zatím botanická zahrada neukazovala,“ uzavírá Miloslav Studnička.

Překrásné kamélie právě začínají rozkvétat v pavilonu Květnice liberecké botanické zahrady

Aktuálně nabízí botanická zahrada svým návštěvníkům nejzajímavější pohled v pavilonu kamélií. Ty začínají kvést právě teď.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio