Zákaz návštěv v nemocnicích – v Liberci, Jablonci i Turnově. Kvůli chřipkové epidemii

Některé nemocnice v Libereckém kraji zakázaly návštěvy. Je to kvůli riziku nákazy chřipkou v souvislosti s epidemií. Počet nemocných totiž v prvním lednovém týdnu podle hygieniků prudce stoupl.

Návštěvy se nedostanou do oddělení krajské nemocnice v Liberci, v Turnově nebo i Jablonném v Podještědí. Návštěvy zakázala i jablonecká nemocnice. Zákaz platí do odvolání. Některé nemocnice už to mají na svých webových stránkách, do jiných se vyplatí zavolat a informaci si ověřit.


Jak předcházet onemocnění?Základem je vyhýbat se místům, kde můžeme potkat najednou hodně lidí, někteří by mohli přenést infekci na ostatní. Také dbát na hygienu, kýchat do kapesníku, dbát na hygienu rukou. Jíst víc ovoce a zeleniny.

Zákaz návštěv vyhlásili také v některých domovech pro seniory, dočasný zákaz návštěv mají třeba v Českém Dubu. Je platný od včerejšího (10. ledna) poledne a platí také do odvolání. Před návštěvou domova seniorů je dobré si třeba telefonicky ověřit, jestli se tam smí. Většina z letošních závažných případů chřipky postihla lidi starší 60 let. V téhle věkové skupině taky nejrychleji přibývá nemocných.

Stát zakázal i vývoz léku proti chřipce Tamiflu. Vývoz nebo prodej do zahraničí by mohl dostupnost léku omezit. Nejvyšší počty nemocných jsou hlášené z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Vysočiny a Olomouckého kraje.

Krajská nemocnice v Liberci
autor: jch
Spustit audio