Bič na pejskaře v České Lípě: Strážníci nahrávají videa, jestli lidé uklízejí psí exkrementy

Lidé v České Lípě si stěžují na znečištěná prostranství na sídlištích. Strážníci se proto zaměřili na kontrolu pejskařů. A zvolili k tomu netradiční způsob. Nahrávají majitele psů na kameru a provinilce pak se záznamem konfrontují. Za přestupek jim hrozí na místě pokuta až pět tisíc korun. Ty, které městská policie přistihne opakovaně, může neuklizený psí exkrement stát až třicet tisíc.

„Kontrolujeme zevnitř, abychom jasně prokázali, že pejskař, který pejska venčí, chtěl uklidit jeho výkaly. Jiným způsobem, než natočit na video, to dnes prokázat nejde,“ vysvětluje strážník Zdeněk Šafránek.

Pokuta 5 až 30 tisíc korun

„Spousta pejskařů vám řekne, že rovna byli na cestě k odpadkovému koši, kde byly umístěné pytlíky na exkrementy, vy mu pak neprokážete, že to chtěl na místě zanechat,“ popisuje policista a pokračuje: „Pokud pejskař nesouhlasí s řešením přestupku, automaticky záznam posíláme na správní orgán, kde to vyhodnotí.“

Náměstí v České Lípě

Podle policistů je hříšníků, kteří výkaly po svých psech neuklízejí, čím dál tím míň. Přesto se najdou tací, kteří po svém mazlíčkovi neuklidí. Těm pak hrozí na místě bloková pokuta až 5 tisíc korun. „V případě, že se jedná o recidivu, musí to být zasláno na správní orgán, který může udělit až 30 tisíc pokuty,“ uzavírá Šafránek.

Strážníci se soustředí především na kontrolu pejskařů na sídlištích, kde ke znečišťování dochází nejčastěji.

Spustit audio