Pro chodce v Českokamenické ulici v České Lípě je nebezpečno

Chodníky i přechody pro chodce chybí v Českokamenické ulici v České Lípě. Lidé tak musí chodit po silnici. Přechody nechá město udělat možná příští rok, chodníky v nejbližších letech nebudou.

Obyvatelé České Lípy, kteří chodí směrem ze Slovanky do centra města přes Českokamenickou ulici, postrádají chodníky a přechody. Přestože je tam nově bezpečný přechod přes koleje směrem k železniční zastávce, další přechody chybí. Místo nich jsou často jen místa pro přecházení.

„Jsem šťastná za kousek, který vede ze Střelnice z nádraží na kruháč, ale tam už není šance dostat se na druhou stranu. Bydlím až na konci Českokamenické ulice. Bojím se o mladší dítě, protože chodí samo do školy. Když se vyjíždí z horizontu od Libchavy, nemůže přejít, musí se hodně dlouho rozhlížet a dávat pozor. Chybí tam hlavně chodník,“ stěžuje si obyvatelka Českokamenické ulice, ve které bydlí už pětatřicet let.

Pohyb chodců je problematický, chodníky tu opravdu chybějí a lidé musejí využít silnice. Martin Markl

V ulici je jen asi dvousetmetrový úsek chodníku a chybí v ní přechody pro chodce. Dva jsou na konci ulice až před kruhovým objezdem. „Pohyb chodců je problematický, chodníky tu opravdu chybějí a lidé musejí využít silnice,“ souhlasí s rozhořčeností Českolipských vedoucí dopravního inspektorátu Policie ČR Česká Lípa Martin Markl. A upozorňuje na dvě riziková místa, ve spodní části ulice a v oblasti železničního přejezdu. „V zimním období se tam nedá chodit vůbec. Lidé musejí do silnice a jít po správné straně, je to velké riziko,“ dodává.

Město chce podle místostarosty České Lípy Juraje Ranince na dvou místech ulice vybudovat na světlené přechody pro chodce, stavba by mohla začít příští rok. Jak ale namítá investiční technik Martin Ezr, musí se nejdříve vyřešit majetkoprávní vztahy, což může trvat několik let.

V Českokamenické ulici chybějí chodníky a přechody.
Spustit audio