Ptačí chřipka: V Kadeřavci zlikvidovali 50 kusů drůbeže. Veterináři stanoví ochranné pásmo

V Kadeřavci u Turnova veterináři zlikvidovali první ohnisko ptačí chřipky v Libereckém kraji. V soukromém hospodářství utratili na pět desítek slepic, kachen, hus a bažantů. Podle ředitele Krajské veterinární správy v Liberci Romana Šebesty se drůbež na statku zřejmě nakazila od volně žijícího vodního ptactva.

„Pořád tu situaci sledujeme, sbíráme hlášení od chovatelů, policie a hasičů. Pokud se najdou volně žijící zvířata uhynulá, rozhodujeme o tom, která z nich se dají na vyšetření,“ říká Roman Šebesta, ředitel Krajské veterinární správy v Liberci.

Veterináři už utratili všechno ptactvo z postiženého chovu. Jiné chovy v okolí ohniska zatím likvidovat nebudou. Veterináři teď stanoví tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo kolem ohniska. V nich pak budou muset obce sečíst veškerou chovanou drůbež. Sčítání skončí v neděli 29. ledna.

Zákaz převážení drůbeže a kontroly velkochovů

Pro chovatele drůbeže v Kadeřavci a okolních obcích na Turnovsku platí mimořádná opatření. „Nesmí tu drůbež nikde převážet, musí sledovat řádně zdravotní stav, spotřebu krmiva, případně snůšku slepic a každý úhyn musí hlásit pracovišti krajské Státní veterinární správy,“ popisuje Šebesta.

Čtěte také

Veterináři budou kontrolovat i velkochovy. „První velkochov je odsud vzdušnou čarou zhruba patnáct až sedmnáct kilometrů, je to velkochov v Libštátě, kde mají kolem 48 tisíc kusů drůbeže,“ doplňuje Roman Šebesta.

Statek v Kadeřavci u Turnova, kde veterináři zlikvidovali 50 kusů drůbeže, první ohnisko ptačí chřipky v Libereckém krjai
Spustit audio