Myslivci musí kvůli tuhé zimě přikrmovat lesní zvěř

Letošní mrazivá zima znamená víc práce i pro myslivce. Přikrmují zvěř v lesích, někde až dvakrát týdně. Na severu Čech jsou místa, kam s krmivem autem nezajedou. Potravu tak často nosí pěšky i několik kilometrů.

„Každý myslivec má někde svůj krmelec, o který se celoročně stará a v zimních měsících v něm přikrmuje zvěř,“ vysvětluje Petr Slaba, hospodář Mysliveckého sdružení Beškov – Blatce. „Když není velká zima, zvěř je poměrně soběstačná, ale letošní zima je větší a tvrdší, a je potřeba se o zvěř starat intenzivněji,“ pokračuje myslivec.

Seno, jablka i zrní – tím vším lesníci zvířata přes zimu přikrmují. „Přikrmuje se zhruba jednou týdně. Problém je na horách, kde je pokrývka sněhu hodně vysoká, tam se pak přikrmuje i dvakrát týdně,” popisuje Slaba. „Někteří lidé pouštějí po lese na volno velké psy, kteří honí srnčí zvěř, ta má v závějích snížené možnosti pohybu, dostane zápal plic a může uhynout,“ varuje Petr Slaba. Pokud lidé chtějí pomoct, můžou ke krmelcům kromě kvalitního sena přinést i usušený chleba nebo jablka – vždy je to na domluvě s místními myslivci.

Petr Slaba zakládá seno do krmelce
Spustit audio