Jelínek s chocholkou se zasloužil o světovost liberecké zahrady

Jednou z osmi zahrad na světě je liberecká zoo díky vzácnému muntžakovi.

Liberecké zoologické zahradě začal nový rok úspěšně. Má dva nové přírůstky. Prvním je muntžak chocholatý, samička malého jelínka s chocholkou na hlavě. Přivezli ho ze zoo v německém Heidelbergu. Zahrada v Liberci se jeho chovem zařadila mezi osm zahrad na světě, které vzácný druh chovají.

Podle hlavního zoologa liberecké zahrady Luboše Melichara napočítáme v zoologických zahradách na celém světě jen devatenáct kousků tohoto atraktivního a vzácného zvířete. Samička má na hlavě chocholku, sameček parůžky a dlouhé špičáky. Sameček vydává v nebezpečí ostrý zvuk, a proto se také nazývá štěkajícím jelínkem. Štěkání používají samci i při vábení samice, o kterou často bojují. Muntžaka návštěvníci zoo zatím neuvidí.

Žirafí mládě Malawi

Na rozdíl od týdenní žirafí samičky Malawi. Tu v pavilonu žiraf ochraňuje její už čtyřnásobná matka. A je opravdu starostlivá, jak zhodnotil chovatel Pavel Koubovský. Zoo chová v tuto chvíli sedmihlavé stádo v přírodě ohrožených žiraf Rothschildových. V Liberci je chovají od roku 1985, za tu dobu prošlo zoologickou zahradou více než padesát žiraf.

Žirafí samička Malawi je v péči matky
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio