Česká Lípa: Lidé na sídlištích zakládají černé skládky. Hrozí za to pokuta až 50 tisíc

Strážníci v České Lípě při pochůzkách často najdou odpad z rekonstrukcí koupelen, nebo starý nábytek odložený u kontejnerů. Obyvatelé města přitom mohou využít sběrný dvůr, nebo si za stokorunu domluvit s firmou odvoz objemného odpadu. Chytit dotyčného je ale často velmi obtížné, pokud k tomu nepomůže kamerový systém. Českolipská radnice tak ročně zaplatí za likvidaci nelegálních skládek tři sta tisíc korun.

„Stává se, že lidé rekonstruují byty a neuvědomují si, že odpad z rekonstrukce jako stavební sutiny a nábytek k popelnicím nepatří. K tomu máme v České Lípě sběrný dvůr,“ popisuje strážník Lukáš Erben. Kvůli černé skládce u kontejnerů budou muset policisté zahájit šetření. „Poptáme se lidí z okolních domů, jestli někoho neviděli, pokud nikoho nedohledáme, půjde to na náklady města a nechá se to odklidit.“

Dohledat pachatele je složité

Lidé u popelnic nechávají nadměrný odpad, obalové materiály od nových spotřebičů i staré hračky

Dopátrat se dotyčných, kteří nechávají u kontejnerů velké množství odpadu, je těžké. Lidé u kontejnerů nechávají třeba staré kusy nábytku, polystyren a obalový materiál od domácích spotřebičů i staré dětské hračky. „Většinou se to nechá odvážet na náklady města, pachatel se často nedohledá. Pokud není nějaký oznamovatel,“ říká strážník. Nepořádek u kontejnerů je nejvíce na sídlištích, třeba na sídlišti Sever.

Strážníkům pomáhá kamerový systém. „V poslední době nám pomohl kamerový systém k odhalení přestupku, kdy člověk vytvářel černou skládku na místě, které není vyhrazené pro odpad,“ říká velitel českolipské policie Vladimír Jeník. Strážník může na místě dotyčnému za zakládání černé skládky dát pokutu až do výše 5 000 korun. Ve správním řízení to může být až 50 000 korun.

Spustit audio