Mladým rodinám z České Lípy má pomoct školka v Dolní Libchavě. Projde rekonstrukcí

Mladé rodiny z České Lípy hledají místo pro umístění malého dítěte do mateřské školky. Poptávku po takové možnosti potvrdila anketa. V ní mělo o u místění dítěte do tří let zájem přes dvě stě čtyřicet maminek. Pomoci má rekonstrukce zchátralé mateřské školy v Dolní Libchavě. Dosud to byla klasická mateřinka, nově tam bude přes třicet míst pro malé děti.

Dům, který má poskytnout prostory pro třídu dětí do tří let, postavili začátkem 20. století, je ve špatném stavu. Dětský křik už se z domu neozývá. „Děti jsou v náhradních prostorách v MŠ Na Výsluní na Špičáku,“ vysvětluje Pavlína Černá, ředitelka MŠ Dolní Libchava.

„Půda se využívat nebude, nicméně je tu nutné zabezpečit strop nad prvním patrem, protože budova je částečně staticky narušená. Vymění se část stropu a budova bude stažena ocelovými táhly,“ popisuje Hana Ezrová, vedoucí oddělení investic a dotací. „Budou tu dvě třídy, každá pro dvacet dětí. Jedna pro děti školkové od tří do šesti let, druhá bude vedená jako dětská skupina od dvou do tří let,“ dodává.

Přízemí MŠ se stěhuje

Město chce zažádat o dotace na provoz dětských skupin. Když výzva vypsána nebude, má město připravené finanční prostředky na provoz. „Budeme mít zkolaudováno zhruba na konci října. S otevřením dětské skupiny počítáme v prosinci nebo lednu,“ uzavírá Ezrová. Zápis dětí do tří let v nově rekonstruované školce by měl proběhnout na podzim tohoto roku.

Spustit audio