Českolipské Centrum textilního tisku zahájilo sezónu. Návštěvníci mohli zkusit potisk látek

Nejen komentované prohlídky, ale i možnost vyzkoušet si potisk látky technikou sítotisku nabízelo českolipské Centrum textilního tisku. To zahájilo novou turistickou sezonu Dnem otevřených dveří. Návštěvníci měli taky možnost zkusit si potisknout látku ne zcela běžným způsobem – pomocí dřevěných forem.

„Sítotisk je jedno ze zastavení, z míst, které návštěvníci vidí. Tisk na látku s barvou umožňujeme návštěvníkům několikrát během roku,“ říká Jiřina Kučerová, ředitelka organizace Lipý a Centra textilního tisku v České Lípě.

Vybrat barvu, natřít ji na formu a tisk přenést na látku – tak probíhá potiskování textilu v českolipském Centru, úkol to ale není snadný. „Naneseme to malířským válečkem, pak se to přiloží na látku, aby se vzor hezky obtiskl, mělo by se ještě zabouchat,“ popisuje pracovnice Kateřina Krčmářová a dodává: „Tiskaři před těmi sto padesáti lety se vyučovali třeba šest let.“

Hotový výrobek

„Formy jsou opravdu historické – některé darované a některé jsou v zápůjčce z muzea. Formy můžou být celodřevěné, nebo v kombinaci kov – dřevo, nebo ty, kde jsou části bez motivu,“ dodává Jiřina Kučerová. Centrum textilního tisku dnem otevřených dveří zahájilo novou turistickou sezónu. Minulý rok tam přišlo skoro 3 000 návštěvníků.

Formy na potisk textilu
Spustit audio