Turnov: Nahradí dlažební kostky v Palackého ulici nehlučný asfalt? Památkáři jsou proti

Krajská správa silnic Libereckého kraje chce v historické Palackého ulici v Turnově položit kvůli ochraně zdraví obyvatel nehlučný asfalt. Proti jsou ale památkáři, kteří usilují o zachování historického rázu ulice vydlážděné kostkami. Patovou situaci řeší krajský úřad.

„Krajská hygienická stanice v roce 2014 řešila podnět občanů, který se vztahoval k hladině zvuků a vibrací. Bylo provedeno měření, na jehož záměru byla hodnota, která překračovala hygienický limit pro noční dobu,“ komentuje Zuzana Balašová z Krajské hygienické stanice v Liberci. „Provozovatel komunikace musel vyhodnotit, jaké opatření provede a vzhledem k tomu, že na překročení hladiny zvuku se podílela nejen doprava, ale také povrch – dlažební kostky, tak se rozhodl pro rekonstrukci silnice včetně výměny povrchu vozovky.“

„Jediná cesta, jak vyhovět a splnit hygienické limity je provedení tichého asfaltu,“ vysvětluje Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje. Tomuto stanovisku oponuje Miloš Krčmář, ředitel Národního památkového ústavu v Liberci: „Je zájmem památkové péče v plošně památkových chráněných územích zachovávat historické typy povrchů komunikací. Památkový ústav si myslí, že lze dojít ke snížení hlučnosti i bez toho, že by se musel použít asfaltový povrch.“ Podle památkářů je první podmínkou pro snížení hlučnosti vzhledem k tomu, že těleso komunikace je vyduté, srovnání vozovky a použití vhodné dlažby s vhodným skladem.

Podle památkářů by se dlažební kostky vozovky měly srovnat

Srovnání kostek? Hluk se nesníží a dostaneme od hygieny pokutu, tvrdí silničář

Hluk se tím nesníží a nakonec dostaneme od hygieny vysokou pokutu, tvrdí silničář. „Domníváme se, že žulová dlažba – ať jakkoliv vysoká a jakkoliv poskládaná neumožňuje snížení těch limitů, proto jsme požádali odbornou firmu, aby nám řekla, jestli je varianta přeskládání dlažby to správné řešení. Z posudku jednoznačně vyplývá, že ne.“

„Podle krajské správy je jediným technickým řešením výměna dlažebních kostek za gumoasfalt, podala proto žádost o stavební povolení, ta ale byla speciálním stavebním úřadem v Turnově zamítnuta. Následně krajská správa proti zamítnutí podala odvolání, a tak celou věc bude řešit krajský úřad,“ uzavírá mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Spustit audio