Pejskaře nadchne výstava v Liberci. Představuje psy na historických fotkách

Víte, že na prvních existujících fotografiích se jen zřídkakdy objevovali psi? Nevydrželi totiž nehnutě stát tak dlouho, jak první fotografové potřebovali. Další zajímavosti se dozvíte na neobvyklé výstavě Canis pictus – pes na historické fotografii od roku 1839 v Severočeském muzeu v Liberci.

„V počátcích fotografie byla expoziční doba poměrně dlouhá. U daguerrotypií osm až dvacet minut, což pro psa byla doba naprosto vylučující, aby zůstal sedět na místě,“ vysvětluje autor výstavy Michal Císařovský, fotograf a odborník na psy. „Fotografie byla fenoménem, který zasáhl střední třídu, která se ve druhé polovině 19. století začala ekonomicky vzmáhat. Patřilo k určitému bontonu jít do ateliéru a nechat si udělat portrét, na kterém nesměl chybět ani domácí mazlíček.“

„Sbírka není jen o fotografiích, jsou to i knihy a historické časopisy, protože manžel léta pracoval jako redaktor časopisu Pes, přítel člověka,“ vysvětluje Markéta Císařovská, spoluautorka výstavy.

Expoziční doba v počátcích fotografování byla dost dlouhá. Proto jsou dnes historické fotky se psy poměrně vzácné, málokterý pes totiž focení dokázal "usedět"

„Myslím, že tato výstava nazvaná Pes v obrazech je skutečně primárně určená pro pejskaře,“ říká kurátor výstavy Luděk Lukuvka. Milovníci psů najdou v muzeu fotografie i se staroanglickým ovčákem. „Máme tu možná i nejstarší snímek nahatého psa, čínského naháče na světě. Je to kabinetka pocházející z Indie,“ popisuje Císařovský. Výstava je v Severočeském muzeu v Liberci k vidění až do 28. května.

Canis pictus v Severočeském muzeu
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio