František Peterka se zřejmě stane čestným občanem Liberce

Většina lidí si ho spojuje s rolí Krakonoše ve známém večerníčku. Herec známý z Krkonošských pohádek se zřejmě stane čestným občanem Liberce. František Peterka zemřel v krajském městě loni v listopadu, ocení ho tedy in memoriam.

Herec, který se proslavil i svou rolí ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, prožil v Liberci velkou část svého života. Město ho ocenilo už jednou, připomněl liberecký radní pro školství a kulturu Ivan Langr ze Změny pro Liberec:

„František Peterka, od roku 1997 držitel medaile města navržen na čestné občanství in memoriam, které by měl obdržet ještě letos v březnu, protože letos v březnu by oslavil pětadevadesátiny. Udělení čestného občanství by mohlo proběhnout 16. března v souvislosti s otevřením výstavy jeho fotografií v knihovně.“

Čestné občanství začala radnice k hercovým narozeninám připravovat ještě za Peterkova života. Herec se toho bohužel nedožil. Návrh ještě musí tento čtvrtek (2. března) schválit liberečtí zastupitelé.

První herecká role, aby si vydělal na sport
František Peterka hrál v libereckém divadle a do prvního hereckého angažmá vstoupil údajně proto, aby si vydělal na činku. Byl totiž vášnivý sportovec a hlavně vzpěrač. Usiloval o start na olympiádě. Třeba v 50. letech, kdy se začal objevovat před kamerou, snil o kariéře vzpěrače, tehdy zvedal 120 kilo.

Dramatické role se chopil ve snímku Přežil jsem svou smrt, který se odehrával v koncentračním táboře. Do olympijských žebříčků se nakonec nezapsal, zato jeho filmografie čítá několik desítek titulů. S Libercem byl dlouhodobě spjatý nejen jako s místem trvalého bydliště, ale i působením v divadle F. X. Šaldy. V letech 1951 až 1987 byl stálým členem souboru. Vytvořil kolem 250 rolí.

Pokud František Peterka čestné občanství získá, připojí se k jednačtyřiceti již oceněným osobnostem. Naposledy ho loni na podzim převzal německý umělec a liberecký rodák Markus Lüpertzin. O rok dříve ocenění in memoriam obdržel první polistopadový rektor liberecké univerzity Zdeněk Kovář. Nejvíce čestných občanů Liberce je podle dostupných záznamů ještě z dob Rakouska-Uherska.

autor: jch
Spustit audio