Jarní úklid měst začíná. V Jablonci nasbírali stovky kilo psích exkrementů

Sníh už na většině nízko položených míst v Libereckém kraji roztál. Odkryl taky odpadky a další nečistoty. Úklidy chystají ve dvou okresních městech. V Jablonci nad Nisou napadlo přes letošní zimu přes metr a půl sněhu. Ten už ale odtál, a odhalil tak třeba nepořádek, který po sobě nechali majitelé psů.

Psí exkrementy se s příchodem tání objevily na každém kroku. Zčásti je spláchl déšť z minulého týdne, ale do jabloneckých ulic už také vyrazily první úklidové čety, které se soustředily právě na úklid nečistot po psech v okolí přehrady Mšeno.

Pracovníci úklidu nasbírali stovky kilogramů psích exkrementů. V plánu je ještě třetí etapa úklidu po úplném odtání sněhu. Pracovníky veřejně prospěšných prací už město nasadilo na úklid sněhu, kterého bylo letos opravdu hodně.

Uklízí se už i v České Lípě

Úklid před jarem mají na tento týden naplánovaný i v České Lípě. Odstraní se hlavně posypový materiál z chodníků a silnic. Ruční úklid města už začal, třicet pracovníků veřejně prospěšných prací uklízí nepořádek pohozený v zeleni a na chodnících. Pak na jejich místo nastoupí stroje a následně budou pracovníci ještě ručně zametat štěrk. Silnic a chodníků je ve městě celkem více než 350 km.

Úklidová soutěž!

S úklidem zelených ploch mohou v České Lípě začít i lidé na sídlištích. Město má pro ně totiž připravenou soutěž. Město ocení snahu nadšenců, kteří upravují veřejně přístupné zahrádky na sídlištích.

Soutěž se proto netýká zahrádek v koloniích, ale pouze na volném prostranství u panelových domů. Člověk nebo skupina lidí může podat jeden návrh na nejhezčí zahrádku. Ty zhodnotí pětičlenná komise, termín první uzávěrky je 10. dubna.

autor: jch
Spustit audio