Archeologové v České Lípě zkoumají pozůstatky osady. Některé nálezy můžou být až z pravěku

Nenápadné výkopy jsou na nezastavěné ploše v českolipské Barvířské ulici. Kvůli plánované opravě nedaleké hlavní komunikaci a propojení několika dalších ulic, provádí v místě průzkum archeologové. O co jsou nenápadnější, o to jsou významnější. Místo je z archeologického hlediska důležité kvůli nálezům hrnčířské výroby, jejíž počátky sahají do třináctého století.

Je tu nejvýznamnější lokalita na severu Čech na výrobu keramiky, vyrábělo se tu už od 13. století. Vojtěch Novák, archeolog

Výkopy archeologů odhalily základy starých budov.

„Tady na té zdi je vidět i dlažba, původní úroveň terénu. Vedle je souběžně druhá zeď, která by tu teoreticky být neměla. Je tu nejvýznamnější lokalita na severu Čech na výrobu keramiky, vyrábělo se tu už od 13. století,“ popisuje archeolog Vojtěch Novák. V místě je pět výkopů, další čtyři ještě přibydou.

Pravěký objev

„Máme tu jeden objekt, který je pravděpodobně pravěkého stáří, to znamená, že s naší hrnčířskou výrobou, kterou sledujeme, nesouvisí,“ říká vedoucí archeologického výzkumu Petr Jenč.

Archeologové odhadují, že najdou přes 100 000 archeologických nálezů

„Je to místo, která patří mezi nejvýznamnější lokality středověku a novověku nejen na území Českolipska. Hrnčířská výroba hlavně ve vrcholném středověku byla nadregionálního významu,“ dodává Jenč.

Archeologové budou na místě minimálně do roku 2018 a očekávají, že najdou přes 100 000 archeologických nálezů.

Archeologický průzkum v České Lípě
Spustit audio