Malé slečny z Desné se výšek nebojí. Trénují skoky na lyžích – i z 50metrových můstků

Simon Amman, Jaroslav Sakala, Jiří Raška. Jména, která si spojujeme se skoly na lyžích, jsou výhradně mužská. V Desné v Jizerských horách se to snaží změnit a trénují budoucí skokanky na lyžích. Tenhle divácky atraktivní sport se teprve nedávno – v roce 2014 – probojoval v ženské kategorii na zimní olympijské hry. Proto budou dobré české skokanky potřeba, třeba právě ty z Jizerských hor, kterým je zatím deset, jedenáct let, měří ani ne metr a půl a už umějí skákat i z padesátimetrových můstků.

Skokanky z Desné – tetokrát na můstkách v Harrachově, trénují pod vedením několika trenérů a trenérek. Nejmenší děvčata skáčou na třicítce. Mezi nimi je i nadšená Anežka Indráčková, desetiletá sestra sedmnáctileté Karolíny, české reprezentantky ve skocích na lyžích.

„Líbilo se mi, jak skáče Kája, tak skáču taky,“ říká Anežka, kterou inspirovala sestra. Dívky má pod svým dohledem reprezentační trenér Patrik Chlum. „Skákat začínají už v útlém věku, každý začíná s jistým strachem, ale vidí, že na malých můstcích kolem šesti sedmi metrů je to v pohodě. Velká výhoda je, když mají děti základy lyžování.“

Nejmenší děvčata skáčou na třicítce, ty větší už zkoušejí padesátimetrový můstek

Anežka přivedla k odvážnému sportu kamarádku Káju. „Když jsem šla na první trénink, táta o tom vůbec nevěděl,“ říká malá sportovkyně. „Troufám si tvrdit, že skoky na lyžích jsou dnes jedním z nejbezpečnějších sportů, protože moderní vázání při jakémkoliv kontaktu s podložkou, vypne. A můstky mají takové křivky, že se lítá metr, až dva tři nad zemí, dřív to bylo třeba osm metrů,“ vysvětluje trenér.

Skoky na lyžích se netýkají jenom dospělých mužů, ale i malých slečen, dokazují holky z Desné v Jizerkách
autor: sas
Spustit audio