Kraj chce investovat do cyklostezek. Nové trasy mají vzniknout i v Liberci

Na rozvoj cyklotras dá letos Liberecký kraj celkově 12 milionů korun. Na samotné stavby nebo opravy cyklostezek ale půjde z celkové částky pět milionů. Nové trasy pro cyklisty mají vzniknout na Českolipsku, Semilsku i v krajském městě.

Pět milionů si formou dotací rozdělí obce, zájmová sdružení nebo mikroregiony. Schválili to na svém posledním zasedání krajští zastupitelé. K částce, kterou obcím kraj poskytne, ale musí ještě doplatit ze svého třetinu z ceny určitého projektu, dvě třetiny dá kraj. Na jeden projekt půjdou maximálně dva miliony korun. Z celkové částky 12 milionů dá kraj sedm milionů na projektovou přípravu cyklotras.

Česká Lípa bude letos pokračovat v plánování cyklostezky Ploučnice a Dubice. Začne také s přípravou takzvané nulté etapy cyklostezky Varhany. Na tu by mohli mít lepší nájezd cyklisté od městské části Střelnice.

Novinky pro cyklisty v krajském městě

Dvě nové cyklotrasy vzniknou možná v příštím roce přímo v krajském Liberci. Na jejich stavbu přispěl městu právě kraj. Jeden úsek povede od Košické na Poštovní náměstí, druhá stezka bude mezi ulicemi Hrazená a Barvířská. Obě trasy budou součástí velké sítě cyklostezek Odra Nisa.

Cyklostezka vznikne i na Semilsku. Lidé z Přepeř u Turnova se bezpečněji dopraví na kole do práce v sousedních Příšovicích, kde je řada pracovních příležitostí. Obě obce propojí cyklotrasa zřejmě už příští rok. Obec zatím shání na výstavbu peníze.

„Rádi bychom, pokud se nám podaří během letošního roku získat stavební povolení, zažádali i o nějakou dotaci ze státního fondu dopravní infrastruktury. V rámci stavební sezóny 2018 bychom rádi tyto obce spojili stavební trasou,“ vysvětluje starosta Přepeř Luděk Sajdl ze Starostů pro Liberecký kraj.

Pro všechny zájemce o dotace připravil kraj i přehledný web. Podle něj bude žádosti o dotace na rozvoj cyklodopravy přijímat od 1. dubna letošního roku.

autor: jch
Spustit audio