Filmaři točí v lesích na Českolipsku film Václava Marhoula Nabarvené ptáče

V borovicových lesích bývalého vojenského prostoru na Českolipsku se usadili filmové štáby. Nedaleko Máchova jezera začalo natáčení nového filmu Václava Marhoula s názvem Nabarvené ptáče. Scénář vznikal tři roky a postupně měl sedmnáct verzí. Film je příběhem židovského chlapce, kterého rodiče chtějí uchránit před masovým vyhlazováním Židů a pošlou ho k příbuzné na venkov. Ta ale umírá, a chlapec se musí sám protloukat nepřátelským světem.

Točíme s malým dítětem, se kterým se nedá pracovat jako s dospělým hercem, nemůžu dělat dvacet záběrů za den. Václav Marhoul

„Na tomto filmu jsem dělal osm let a osm let to bylo, než jsme se dopracovali k první klapce. Je to nejtěžší film, na kterým jsem v životě dělal jako produkční, producent a vůbec jako režisér,“ říká Václav Marhoul.

Filmový štáb při natáčení v náročném lesní terénu musí dokonale spolupracovat

V českolipských lesích filmaři natáčeli úvodní scénu k filmu. Herci i kameramani si nejprve zkusili celý záběr nanečisto. „Technicky je to dost těžký záběr.“ Děj filmu se odehrává v posledních dvou válečných letech 1944 a 1945. „Děláme hodně staveb, musíme ty domy postavit, střídají se nám roční období, hodně měníme místa, točíme s malým dítětem, se kterým se nedá pracovat jako s dospělým hercem,“ popisuje režisér Marhoul.

V hlavní roli uvidí diváci devítiletého Petra Kotlára, který před kamerou stojí poprvé. „Bude to náročný,“ říká chlapec. Film se bude točit rok a půl, a to nejen v Čechách, ale i na Slovensku, Ukrajině a v Polsku.

Natáčení filmu Nabarvené ptáče v lesích na Českolipsku
Spustit audio