Osm vajec vzácných dravců. Liberecká zoo čeká ptačí přírůstky

V zoologické zahradě v Liberci vrcholí sezóna hnízdění dravých ptáků. Ne na všech snesených vejcích ale dravci sami sedí, část jich chovatelé pro jistotu odebrali a pečují o ně v líhni, jako třeba o vejce od orlosupů bradatých. Nechybělo ale mnoho a vajíčka by ve voliérách nebyla žádná.

Když byla zahrada letos v únoru ohrožena výskytem ptačí chřipky, veterinární správa hrozila nařízením o dodatečném bezpečnostním překrytí dravčích voliér ochrannou sítí. Ta by dravce k smrti vyděsila, a na hnízdění by ani nepomysleli. Naštěstí k němu nakonec chovatelé nemuseli přistoupit.

Božena a Pišta, zasloužilí ptačí rodiče

„Momentálně máme osm vajec – od orlosupů, orlů východních a od supa hnědého,“ popisuje zoolog Jan Hanel. Zoologické zahradě hrozilo zasíťování voliér v období ptačí chřipky. „To by byl fatální zásah, to by k hnízdění ptáků ani nedošlo,“ říká zoolog a pokračuje: „Nejvíc si vážíme asi orlosupů, mladého a starého páru, oba mají po jednom oplozeném vejci.“ Oba ptáci staršího páru orlosupů liberecké zoo mají i svá jména – Pišta a Božena. Orlosupi mají výrazné okruží kolem očí. „To je znak pohlavní dospělosti,“ vysvětluje Hanel.

Na vejcích sedí také tři páry orlů východních. „Dva páry mají po dvou vejcích, jeden pár má pouze jedno vajíčko,“ říká zoolog a dodává: „Ošetřovatele vidí rádi, mě ne. Když tam jdu já, obvykle kontroluji vajíčka nebo mládě.“ V líhni by se měl za tři týdny vyklubat z nejočekávanějšího vajíčka malý orlosup bradatý, který bude v budoucnu vypuštěn do volné přírody.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio