Staré odrůdy květin, které už běžně nevidíte, porostou v Liberci na prvorepublikové zahrádce

Představte si malý dvoreček ukrytý mezi obytnými domy třeba ve Frýdlantu, Turnově nebo v Liberci. Dnes je patrně beze zbytku vyasfaltovaný a parkují na něm auta. Za první republiky se tam pralo na valše a část z něj byla často přetvořena v malou rustikální zahradu. Takové byly po celé Evropě, ty české ale měly osobitý ráz. Pamatuje je už málokdo. V liberecké botanické zahradě se rozhodli, že zvláštní odpočinková zóna našich předků v zapomnění neupadne.

Dnes je těžké sehnat ty kosatce, které bývaly v těchto rustikálních zahrádkách. Ty staré odrůdy kosatců i pivoněk jsem musel sehnat až v genobance Akademie věd. Miloslav Studnička

Rustikální zahrádka, kde vedle sebe poroste zelenina a ovoce spolu s květinami, vzniká právě teď jako protipól všech exotických rostlin, kterých je botanická zahrada plná. „Lovím v paměti, co jsem viděl u svého dědy v Příbrami, ukrojil kus dvorku, kde se pralo na valše a udělal tam takovou zahrádku, aby přinesl domů něco do polévky, aby měl pocit, že je užitečná. Ale dal tam třeba i mečíky… ta zahrádka byla neladná, až ladná,“ vzpomíná ředitel botanické zahrady Miloslav Studnička.

Zahrádka v liberecké botanické zahradě je velká asi deset krát sedm metrů. Nic v ní není dokonale přesné tak, jak to známe z moderní zahradní architektury. „Není to čistý styl, je tam česká povaha, která nemá ráda přísný řád,“ říká Studnička. Zahrádku zkrášlí staré druhy květin. „Člověk by neřekl, že dnes je těžké sehnat ty kosatce, které bývaly v těchto rustikálních zahrádkách. Ty staré odrůdy kosatců i pivoněk jsem musel sehnat až v genobance Akademie věd.“ Staré vnitroblokové zahrady zdobily různě velké a různobarevné skleněné koule na kovových tyčích. „I ty je problém dnes sehnat, ty, co přijdou sem, nám museli dělat na míru,“ uzavírá Miloslav Studnička.

Ozdobné skleněné koule přijdou do zahrádky až nakonec, už příští týden ale začnou zahradníci sázet první sazeničky. Když všechno půjde tak jak má, v letní sezóně se nová rustikální zahrádka rozroste. Návštěvníci ji najdou úplně na konci botanické zahrady za pavilonem L, kde je umístěna Viktorie královská.

Miloslav Studnička na připravované prvorepublikové zahrádce
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio