Liberečtí chemici cvičně měří radiaci. Pro případ jaderné havárie

Ve vzduchu je vysoká radiace. Polsko a Německo mlčí, v jaderných elektrárnách je vše v pořádku. To je dnešní scénář pro liberecké chemiky, kteří nacvičují zásah pro případ jaderné havárie. Do celodenní akce v kasárnách jsou zapojení vojáci se speciálními terénními vozidly i centrum výstrahy proti zbraním hromadného ničení v Hostivici.

Lokální vyhodnocovací jednotku sleduje praporčík Petr Sapík. „Jsou tu vidět veškeré hodnoty přírodního pozadí, které jsou měřeny pevnou sondou radiačního monitorovacího systému.“ Když se potvrdí, že ve vzduchu jsou vysoké hodnoty radiace, začne se řešit havarijní plán. „Každý prapor má vozidlo, které po aktivaci vyjede k provádění měření,“ vysvětluje Sapík.

„Člověk, který je pověřený, s přístrojem pro měření radiace vyjde ven k místu, kde je umístěná sonda, ověří kontrolní měření, zvýšenou úroveň radiace,“ popisuje nadporučice Romana Gold a pokračuje: „Měření neprobíhá pouze pomocí automatických měřicích sond, je to zdublováno kvůli přesnějším výsledkům.“

Ve speciálním voze mají liberečtí chemici k dispozici několik přístrojů na radiační a chemický průzkum, jeden z nich je zapůjčený od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Přístroj měří celou trasu, poté se data stažená z přístroje odesílají dozorčímu,“ vysvětluje rotmistr Jiří Kakač. Liberečtí chemici drží hotovost pro Temelín a Dukovany, sklady jaderného odpadu, úložiště vyhořelého paliva, zdravotnická zařízení, výzkumné a školní reaktory a také při přírodních katastrofách, kdy by se do vzduchu dostala radiace.

Monitor hlásí zvýšenou radiaci v ovzduší
autor: Eva Malá
Spustit audio