Má v sobě kus auta a nutně potřebuje opravu – Totem civilizace

24. březen 2017

Oblastní galerie v Liberci shání peníze na restaurování rozměrné plastiky sochaře Valeriána Karouška. Kovová venkovní socha stará víc než padesát let let rezne, a galerie ji proto nemůže vystavit. Socha s názvem Totem civilizace má v sobě dokonce velký kus kultovního vozítka Volkswagen Brouk.

Valerián Karoušek, turnovský rodák a známý sochař 60. let byl známý i jako horolezec, svou nadějnou uměleckou i životní dráhu ukončil v roce 1970 v jednačtyřiceti letech při tragickém výstupu českých horolezců na peruánský Huascarán. Ještě před studiem na umělecké škole se sochař učil v mladoboleslavské Škodovce, k autům měl velmi blízko.

„Socha koroduje, což je zásadní problém. Od doby svého vzniku byla na soukromé zahradě, je potřeba ji nechat zrestaurovat, protože už je v havarijním stavu,“ říká Markéta Kroupová, kurátorka Oblastní galerie v Liberci. Socha Valeriána Karouška je „schovaná“ ve dvoře liberecké galerie a zajímavé je, že její základ tvoří podlaha z auta. „Totem je vysoký tři metry a je tu podvozek z volkswagenu,“ potvrzuje Kroupová.

„Valerián Karoušek má vztah k regionu, ale nebyl jen regionální. Patřil k velkým jménům a postavám sochařství 60. let, ale bohužel, jeho předčasná smrt způsobila, že jeho tvorba se dál nevyvíjela a dnes patří k polozapomenutým autorům,“ vysvětluje kurátorka. Socha stála Oblastní galerii půl milionu korun, původně ale byla mnohem dražší. „Národní galerii ji původně nabízeli za cenu o stovky tisíc vyšší, ale protože jsme v roce 2015 udělali Valeriánu Karouškovi velkou výstavu, domluvili jsme se na snížení ceny,“ dodává Kroupová.

Totem civilizace jeví známky koroze, oprava bude zřejmě nevyhnutelná

Podle ředitele liberecké galerie Jana Randáčka by oprava sochy stála kolem dvou set tisíc korun. „To je částka, kterou si nemůžeme dovolit dát z vlastního rozpočtu,“ říká Randáček, který zažádal o dotaci ministerstvo kultury. V případě, že galerie dotaci nezíská, bude peníze restauraci Totemu civilizace hledat jinde.

Totem civilizace Valeriána Karouška
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio