Máchovo jezero: Kvůli nedostatku vody výletní lodě vyplují o měsíc později

Na Máchově jezeře na Českolipsku začne lodní doprava jezdit s měsíčním zpožděním. Lodě vyplují na hladinu pravděpodobně až v polovině května. Na vině je nedostatek vody v jezeře, které se od ledna dopouští po odbahnění zátoky. Kvůli tuhé zimě začaly o měsíc později letošní práce na úpravě pobřeží jezera ve Starých Splavech. To už nevyhovovalo po estetické i technické stránce potřebám rekreantů.

„Je to zhruba dvaapadesát centimetrů vody, co momentálně chybí do plného stavu Máchova jezera,“ říká Karel Málek, zástupce ředitele společnosti, která na jezeře provozuje lodní dopravu. „V březnu se vyjíždělo na objednávky a o víkendech při výborných klimatických podmínkách. Při současném stavu počítáme, že by se mohlo vyjet ve druhé půlce května,“ říká Málek, podle kterého bude posunutí termínu startu lodní dopravu bude znamenat i určitou finanční ztrátu.

„V době, kdy tál sníh, přiteklo do Máchova jezera velké množství vody, ale momentálně srážky nejsou tak vydatné,“ doplňuje Málek. Kvůli bagrování a úpravě Dokeské zátoky už vloni musela hladina klesnout o 170 centimetrů. Máchovo jezero se přitom podle plánu napouštělo už od ledna.

Oprava pobřeží ve Starých Splavech. Mimo jiné přibude nové molo

Na pobřeží Máchova jezera ve Starých Splavech probíhá od loňského podzimu revitalizace komunikace. „Děláme tady taky inženýrské sítě a nová mola pro lodní dopravu,“ vysvětluje Jakub Derynk, projektový manažer města Doksy. Turistická sezóna začíná koncem května, veškeré stavební práce na pořeží by měly být hotové do konce dubna.

Oprava pobřeží ve Starých Splavech
Spustit audio