Už první návštěvníci některých hradů a zámků v Libereckém kraji si museli připlatit

2. duben 2017

Na zámky a hrady v Libereckém kraji zamířili první návštěvníci – o tomto víkendu na nich konečně začala naplno letní sezona. A lidé někde zjistili, že si proti loňsku musí připlatit. Naproti tomu mohou ušetřit na slevách a věrnostním programu.

Vstupné na státní hrady a zámky se neměnilo od roku 2011. „Na hradech a zámcích pracujeme s historickým mobiliářem a to něco stojí,“ vysvětluje zdražení Lucie Bidlasová, mluvčí Národního památkového ústavu Sychrov. „Proto jsme zdražili vstupné. Nejvýše ale o dvacet korun.“ Vstupné podle ní musí odpovídat tomu, kolik peněz se do zatraktivnění památek, tedy nové trasy a další úpravy a opravy dalo.

Vstupné 150 korun tedy zůstává na zámku Sychrov a Frýdlant. Mírně se navýšilo na zámcích Hrubý Rohozec, Grabštejn a Zákupy. Z dosavadních sta korun, si nově návštěvníci připlatí o dvacet navíc. Tím se srovnala cena se zámkem Lemberk, kde se sto dvacet korun platí už roky. Zvýšení vstupného se týká i hradů Bezděz a Trosky – návštěvníci si připlatí deset korun, tedy celkem osmdesát korun.

Zámek Zákupy

"Nemáme s tím problém," řekl k vyššímu vstupnému jeden z návštěvníků zámku v Zákupech Miroslav Boška, který přijel z Nymburka. "Hlavně, že si to prohlédneme." A upozornil, že využívá takzvaný návštěvnícký pas.

Je to jedna z možností, jak na návštěvách hradů a zámků letos ušetřit. Kromě rodinného vstupného se mohou zapojit do věrnostního programu, tedy využít zmíněný návštěvnický pas: každá šestá základní prohlídka některého z historických objektů je zdarma. Další možností, jak ušetřit na vstupném, je zakoupit si dvě prohlídkové trasy a cena se pak o několik desítek korun sníží. To se týká třeba zámku Grabštejn nebo právě Zákupy

Vnitřní prostory zákupského zámku
Spustit audio