Přišel o zrak, ale zůstal aktivní. Pořádá závody vodicích psů pro nevidomé

Roman Vaněk z Varnsdorfu přišel ve svých třiceti pěti letech o zrak. Svou velkou ztrátu překonal a dnes žije se svým synem a manželkou skoro běžným životem. Navíc i přes svůj handicap pomáhá ostatním podobně postiženým. I když nic nevidí, dokázal ve Varnsdorfu uspořádat závody vodicích psů. Na květen letošního roku plánuje už druhý ročník této soutěže pro nevidomé a slabozraké.

Hodí se jakákoliv pomoc, byli bychom vděční všem, kteří by něco přispěli na ty pejsky nebo závodníkům. Roman Vaněk

Procházka nevidomého s vodicím psem po městě se v podstatě neliší od závodů. „Při procházce městem děláte stejné povely jako při závodech. Pes musí na povel najít dveře, schody, přechod, lavičku, převést vás bezpečně přes silnici a vyhnout se překážkám,“ vysvětluje Roman Vaněk, kterému je průvodcem labradorský retrívr jménem Nabu.

Soutěže pro nevidomé se už v minulém roce zúčastnil například Miroslav Kaiser: „Tam jsme skončili na druhém místě.“ Na letošní soutěžní klání se společně se svým psím parťákem Nelsonem těší. „Doufám, že letos vyhrajeme,“ říká.

Pomoc s pořádáním závodů

Ptáte se, jakou má Roman Vaněk motivaci pořádat závody pro nevidomé? „Dělám to, aby se nevidomí mezi sebou setkali, aby se užili – oni stejně tak jako ti psi,“ vysvětluje. Pořádání takovýchto soutěžních klání je pro nevidomého náročné – z hlediska provedení, ale i finančně. „Hodí se jakákoliv pomoc, byli bychom vděční všem, kteří by něco přispěli na ty pejsky nebo závodníkům.“

Vodicí psi Nabu a Nelson jsou pro své páníčky důležitými průvodci světem

Program letošní soutěže bude nabitý. „Závodníky čeká celodenní výlet, jedeme do Doubic, podívat se na dřevěné sochy. Odpoledne jdeme na exkurzi do čokoládovny v Krásné Lípě,“ popisuje Roman Vaněk, který bude za jakoukoliv pomoc při pořádání závodu vodicích psů určitě vděčný. Termín závodů je naplánovaný na šestého května.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio