Frýdlant: Šmejdům odzvonilo, město zakázalo podomní prodej

Město Frýdlant zavedlo vyhlášku o zákazu podomního a pochůzkového prodeje. Ta už platí na jiných místech Libereckého kraje. Podomní prodejci mají zakázáno zvonit na byty a nabízet své zboží nebo služby. Nesmí je nabízet ani na ulici. Tamní radnice od dubna vydala nařízení, které tento prodej zakazuje. Zdůvodňuje to problémy s takzvanými šmejdy, kteří nátlakovou formou nutí ke koupi zejména seniory.

Zejména starší senioři pod nátlakem prodejců přistoupí na podmínky, na které by za normálních okolností nekývli. Zákaz podomního a pochůzkového prodeje už dřív vydali třeba v Liberci, Turnově, České Lípě, Jilemnici nebo v Jablonci nad Nisou.

Strážníci už ve Frýdlantu řešili jeden případ porušení zákazu podomního prodeje, a to začátkem dubna. Na linku městské policie jim zavolala obyvatelka města. Strážníci přijeli na místo a našli tam dvě zaparkovaná auta s logem prodejce energií. Zjistili, že v sousedním panelovém domě prodejci nabízejí firemní produkty. Muž, který se o podomní prodej pokoušel, pak od nich dostal blokovou pokutu.

Šmejdi - příklady soudních sporů

Podvodníci a trik s bankovkami

Kromě podomních prodejců seniorům můžou zaklepat na dveře i lidé, kteří mají nekalé úmysly, tedy podvodníci. Před nimi zase varují krajští policisté, kteří za minulý rok zaznamenali téměř stoprocentní nárůst nahlášených případů oproti roku 2015. Evidují jich na dvě desítky. Mezi nejznámější praktiky podvodníků patří takzvané vracení přeplatků.

„Mezi nejčastější případy patří přeplatky za různé služby, kdy pachatelé navštíví seniory s přeplatkem, mají u sebe bankovky vyšších hodnot, po důchodcích chtějí jejich rozměnění. Jeden z pachatelů odvede pozornost seniora, další pak zcizí veškeré úspory,“ popisuje trik podvodníků Vojtěch Robovský, mluvčí krajské policie v Liberci.

Podvodníci se taky často vydávají za příbuzného nebo známého a žádají peníze. Policie upozorňuje, že nejdůležitější je nepouštět nikoho cizího do bytu, případně si u svých příbuzných ověřit, jestli žádost o peníze je opodstatněná. Vždycky je možné zavolat na tísňovou linku policie České republiky 158 nebo na číslo 156 městské policie.

autoři: Eva Malá , jch
Spustit audio