K jeho žákům patřil i Josef Mánes. Významný malíř vystavuje v liberecké galerii

Liberecká Oblastní galerie představuje desítky obrazů významného českého malíře raného 19. století Františka Tkadlíka. Průřez tvorbou, ve své době oceňovaného umělce, je veřejnosti představen teprve podruhé. Poprvé jeho dílo vystavil už v roce 1933 známý historik umění Vincenc Kramář. Dnes polozapomenutý Tkadlík ovlivnil řadu začínajících umělců, mezi nimi i mladého Josefa Mánesa.

„Velice rádi mluvíme o Františku Tkadlíkovi jako o malíři, který už patří do moderní doby. Když se podíváme na ty obrazy, může nás napadnout, jak to s tou moderní dobou myslíme. Vycházíme z citátu Charlese Baudelaire, který říkal, že moderní doba je ta, která zdůrazňuje cit,“ vysvětluje kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová, podle které Tkadlík patřil k nejvýznamnějším malířům raného 19. století.

Když se podíváme na ty obrazy, může nás napadnout, jak to s tou moderní dobou myslíme. Vycházíme z citátu Charlese Baudelaire, který říkal, že moderní doba je ta, která zdůrazňuje cit. Zuzana Štěpanovičová

V bazénové hale liberecké galerie v bývalých městských lázních jsou k vidění Tkadlíkovy portréty, kresby, ale i rozsáhlé malby s křesťanskou tematikou.

„František Tkadlík byl novátorem v tom, že vykládal náboženské obsahy jiným způsobem. Je tam vidět nejenom krásný vztah matky a dítěte, který se realizuje prostřednictvím pohledů, gest.“

Velká část vystavených obrazů je vypůjčená z Národní galerie

Jeden z Tkadlíkových nejznámějších žáků byl například Josef Mánes. Velká část ze zhruba osmi desítek obrazů je do Liberce vypůjčená z Národní galerie. „Národní galerie je také partnerem celého projektu,“ upozorňuje Štěpanovičová. Pro návštěvníky jsou na výstavě připravené i komentované prohlídky, nejbližší z nich je 23. dubna. Další komentované prohlídky s autory výstavy Radimem Vondráčkem a Pavlou Machalíkovou připravila galerie pro své návštěvníky na 4. a 14. května.

Výstava Františka Tkadlíka v liberecké galerii
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio