Dopravní peklo v České Lípě? Uzavírky na sídlišti Slovanka testují nervy řidičů

Řidiči na Českolipsku by v těchto dnech měli mít pevné nervy. Cestu jim komplikuje úprava silnice mezi Českou Lípou a Novým Borem. Připravuje se také úplná uzavírka na silnici z České Lípy směrem na Zákupy. V samotném okresním městě čeká na řidiče několik uzavírek a omezení. Komplikovaný je hlavně výjezd z části Slovanka. Semafory řídí dopravu na polovině ulice Antonína Sovy a uzavřená je Arbesova ulice.

Řidiči pak většinou vyjíždí na hlavní tah směrem na Děčín nebo do centra Bezručovou ulicí kolem soudu. Není nic výjimečného, když v koloně čeká přes dvacet aut i deset až patnáct minut. „Organizačně to mohl naplánovat někdo, kdo tu řídí dopravu. Je to zdržení pro každého, nikdo z toho není nadšený,“ komentuje situaci řidič Štefan Mariarik.

Umění vyjet na Děčínskou

„Registrujeme zvýšenou hustotu provozu, zejména v ranních a odpoledních hodinách. Je to způsobeno uzavírkami na sídlišti Slovanka, kde je problém, aby se někteří řidiči dostali na hlavní tah,“ říká Antonín Doležal, zástupce velitele českolipské městské policie. „Kontroloval jsem naše strážníky na přechodech, projížděl jsem přes Slovanku, je potom docela umění vyjet na Děčínskou ulici. Musel jsem pouštět některá vozidla z Bezručovy ulice, která byla také zacpaná,“ popisuje Doležal vlastní zkušenost.

Mnoho šancí na bezproblémový výjezd ze Slovanky řidiči nemají. „Problém je v tom, že řada řidičů se snaží vyhnout semaforům v ulici Antonína Sovy, což je logické, ale potom houstne doprava v Bezručově ulici, ze které mají také problém vyjet,“ říká Doležal, podle kterého by zřejmě bylo řešením počkat pár minut na semaforech v ulici Antonína Sovy, odkud se dá lépe vyjet než z Bezručovy ulice. Důvodem uzavírky a omezení jsou rekonstrukce kanalizace, vodovodu a plynovodu.

Dopravní komplikace se týkají i cestujících MHD

Uzavírka Arbesovy ulice ovlivnila i provoz autobusu MHD. Tři zastávky jsou mimo provoz a autobus staví v ulici Roháče z Dubé. Kudy vede objížďka pro ostatní automobily, vysvětluje mluvčí policie, Eva Vlastníková: „Objízdné trasy jsou vyznačené po místních komunikacích, vedou ulicí Paní Zdislavy, Havlíčkovou, U Průmyslovky, horní částí Arbesovky a Bezručovou ulicí.“

Arbesova ulice se má opět zprůjezdnit od příštího týdne. Provoz v ulici Antonína Sovy bude omezený do května. Jakmile ale skončí dopravní omezení ve městě, musí se řidiči připravit na další. Od května se má kvůli opravě propadlé vozovky uzavřít silnice na výjezdu z města směrem na Zákupy.

Spustit audio