Elitní český horolezec Jan Červinka vystavuje v Liberci fotky ze svých výprav

Člen prvních českých národních horolezeckých expedic, horolezec Jan Červinka zdolává velehory celého světa už 70 let. V libereckém Severočeském muzeu se můžete na některé jeho výstupy podívat na barevných i černobílých fotografiích. „Červajs“, jak vitálnímu muži přezdívají kamarádi, s sebou fotoaparát nosil snad všude. Ze svých cest vozil i suvenýry od domorodců.

Když jsme se vraceli a měl jsem nějaké peníze, tak jsem to věnoval věcem, které se mi zalíbily.

Návštěvníci si můžou prohlédnout původní horolezeckou výbavu – desítky let staré pohory a třeba i původní horolezecké konopné lano. „Ty boty vyráběly v Tatrách, v Popradu. Měl jsem je na Kavkaze, v Alpách i v Tatrách, mám je schované doma v botníku, je to vzpomínka,“ říká horolezec Jan Červinka, který má mezi horolezci jiné jméno. „Říkali mi Červajs,“ upozorňuje sedmaosmdesátiletý sportovec.

Výstava je ale především o snímcích z expedic Jana Červinky. „Těch fotografií je strašně moc,“ přiznává Červinka, který na výstavě ukazuje kromě fotek i spoustu dalších artefaktů, které na svých horolezeckých výpravách nasbíral. „Když jsme se vraceli a měl jsem nějaké peníze, tak jsem to věnoval věcem, které se mi zalíbily.“ Jedná se například o suvenýry z Afghánistánu, Pákistánu, Indie nebo Nepálu.

K pořádným sportovním výkonům bylo odjakživa zapotřebí i pořádné sportovní vybavení

Na Svět velehor můžou návštěvníci Severočeského muzea nahlédnout očima Jana Červinky až do 4. června.

Jan Červinka na historické fotografii
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio