Hlava před radnicí se znovu stala terčem vandalů

Obrovskou sochu od výtvarníka Michala Trpáka dočasně umístěnou přímo před radnicí v Liberci ničí vandalové. Odlupují z ní drobné dekorace, naposledy ji i posprejovali. Sochy si město půjčuje od známých výtvarníků každoročně a ani jejich ničení není nic nového. Žádná z těch předešlých ale vandaly nelákala tolik jako plastika hlavy Michala Trpáka nazvaná V-myšlení.


Bohužel přibyla i graffiti malba, což už považuji za úplné zvěrstvo. Obávám se, že při čištění vezme za své i část barevného podkladu. Ivan Langr, náměstek primátora (Změna pro Liberec)

Čtyři a půl metru vysoká hlava, která zdobí náměstí před libereckou radnicí, je zvenku nepoškozená, uvnitř jsou ale jasné stopy po výtržnících. „Už od prvních dnů bohužel vandalové začali trhat zajímavé ozdobné prvky, které měly tvar motýlků nebo hlaviček,“ popisuje Ivan Langr, náměstek primátora za Změnu pro Liberec.

Socha je pojištěná, město už řešilo dvě škodní události s pojišťovnou, ta třetí je právě v šetření. „Bohužel přibyla i graffiti malba, což už považuji za úplné zvěrstvo. Obávám se, že při čištění vezme za své i část barevného podkladu,“ říká Langr.

Podle Jitky Mrázkové, iniciátorky umisťování soch do veřejného prostoru, se v Liberci vystřídalo už přes několik desítek soch. „Začalo to na přelomu tisíciletí, soch se tu za celou dobu vystřídalo asi padesát. Každý rok jsme před radnicí obměňovali,“ vysvětluje Mrázková. „Skoro každý rok se něco stalo, třeba kouli u Zlatého lva zničili první den fotbaloví fanoušci.“

Nechtěné graffiti uvnitř sochy

I přes útoky vandalů bude na začátku léta před radnici umístěna nová socha. Jaká to bude, je ještě tajemstvím.

Hlava před libereckou radnicí
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio