Ochutnejte, co jedli vojáci z dob Marie Terezie – nabídka letošní bitvy u Liberce

Liberec si po roce opět připomíná jednu z bitev sedmileté války. Odehrála se v Liberci a okolí roku 1757. Byla válkou o území, peníze a moc. Proti sobě se tehdy postavila rakouská a pruská vojska. Samotná bitva se udála 21. dubna u Ostašova. V poli proti sobě stálo na 30 tisíc vojáků. Letos můžou návštěvníci programu ochutnat i dobové pokrmy.

Jedlo se to, co se našlo, zabavilo a sebralo. Vojsko přišlo a co kde ukradlo, to se vařilo.

Na náměstí před radnicí můžou lidé ochutnat důstojnickou kuchyni z dob Marie Terezie. Jak taková kuchyně vypadala a co kuchaři uvaří? „Kdo přijde na náměstí, může ochutnat pokrmy, kterými se cpali vojevůdci z dob Marie Terezie. Jedlo se to, co se našlo, zabavilo a sebralo. Vojsko přišlo a co kde ukradlo, to se vařilo,“ říká Petr Pimek z libereckého spolku Archa 13, která akci už podruhé organizuje. „Takovou zajímavostí jsou třeba fazole se švestkovou omáčkou,“ dodává.

Chemici vaří guláš z 80 kg masa

V sobotu 22. dubna budeme mít možnost kromě podívané na bitvu také ochutnat nějaké jídlo z 18. století, které jedli vojáci přímo v poli. Jedno z jídel už teď připravují vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Podle četaře Martina Živěly vaří guláš: „Stačilo, aby doma měli jen kus sádla, cibuli a maso, nic víc k tomu nebylo potřeba. Připraveni moc nejsme, tisíc lidí je hodně, je potřeba asi osmdesát kilo masa a stejně tak cibule.“ Do Vesce, kde se bitva odehraje, přijedou liberečtí chemici se svou mobilní kontejnerovou polní kuchyní 21. století.

Kromě jídla je pro návštěvníky bitvy u Liberce připravená i naučná stezka. Návštěvníky zavede na několik autentických míst v Liberci, kde najdou dobově oblečené vojáky s plnou polní výbavou, povozy tažené koňmi, historické zbraně, vybavený vojenský lazaret nebo velitelský stan. Na Keilově vrchu bude stejně jako tehdy dělostřelectvo, na Nerudově náměstí se budou v polním lazaretu léčit zranění a před radnicí bude vojenský štáb. Večer se pak v areálu ve Vesci uskuteční ohňová show, po které můžou návštěvníci posedět s vojáky u piva a zažít na vlastní kůži atmosféru vojenského tábora před bitvou.

Bitva u Liberce z roku 1757 - mistr popravčí
Bitva u Liberce z roku 1757
autoři: Eva Malá , sas
Spustit audio