Turnovské muzeum zve na procházku po plážích druhohor a třetihor

Život trilobitů, graptolitů a jiných podivných živočichů dokumentuje výstava Zkameněliny – archiv života, která je nově k vidění v Muzeu Českého ráje v Turnově.

„Amoniti byli nautiloidi – hlavonožci, kteří měli velkou schránku, která má jednotlivá septa. V tom posledním žil ten živočich. Místo nohy, jakou mají dnes třeba hlemýždi, měli vyvinutá chapadla s čelistmi. Šlo o dravé organismy, které měřily až dva metry. Amoniti byli tehdy rozhodně postrachem oceánů…“ popisuje mineralog a geolog Jan Bubal.

Na výstavě se můžete seznámit také s graptolity, korály nebo vidět takzvané „uklízeče písku“. Mezi ty patřili také trilobiti. „Byli to živočichové, kteří se živili prohrabováním písku a pojídáním odumřelých organismů nebo drobných živočichů a planktonu. Měli krunýř, ve kterém bylo měkké tělo s nožičkami, díky kterým se pohybovali po mořském dně,“ dodává Bubal.

Turnovský archeolog Jan Prostředník považuje sbírku zkamenělin z moravských muzeí za špičkovou. Líbí se mu i vystavená kostra jeskynního medvěda z jeskyně Javoříčko.

„Musím říct, že se mi líbí i ty naše exponáty, protože tu máme přesličky, nebo zkamenělá dřeva. Ty jsou, si myslím, důstojným sparingpartnerem pro tuto výstavu,“ věří Prostředník.

Výstava Zkameněliny – archiv života v Muzeu Českého ráje v Turnově potrvá až do 28. května.

Spustit audio