Nové autobusové nádraží v Liberci bude podle návrhu Petra Stolína

25. duben 2017

Do dvou let by měl v Liberci vyrůst nový dopravní terminál, který má nahradit stávající autobusové nádraží. Jeho budoucí podobu zveřejnila v úterý liberecká radnice. Autorem vítězného návrhu je architekt Petr Stolín. Terminál v jeho podání spojuje dvoupodlažní odbavovací halu se čtyřpatrovým parkovacím domem se stovkami míst ke stání. Budova má být pokrytá zelení a bude i částečně energeticky soběstačná.

Terminál s pasáží a komerčními prostory pro veřejnost má lemovat Žitavskou ulici a navázat tak na stávající blok domů naproti tramvajové zastávce Nádraží. Přístup do terminálu bude možný jak z ulice Žitavská, tak od ulice Vaňurova. Ve dvoupodlažní odbavovací hale bude čekárna pro cestující, pokladny, informace, úschovna zavazadel, toalety a rychlé občerstvení. Z pasáže mají být přístupné různé komerční prostory, jako třeba kavárna, trafika nebo pekařství. V patře má být coworkingový prostor. Návrh počítá s deseti nástupními i výstupními stáními autobusů, dvě z nich budou přímo v Žitavské ulici. Z té se také půjde dostat do čtyřpatrového parkovacího domu s navrhovanou kapacitou 478 parkovacích míst. Mají tam být i nabíjecí místa pro elektromobily.

Stavba má být i částečně energeticky soběstačná, její autor chce využívat solární energii nebo zachytávat dešťovou vodu. Budova tak má být jiná, než bývá u těchto staveb obvyklé. „Přinejmenším právě v tom využití solárních panelů a té zeleně, která by měla růst po fasádě. Tu vlastní strukturu jsme opláštili tenkou nerezovou tkaninou. Zvažujeme, že by se po ní mohly plazit popínavé rostliny,“ uvedl Petr Stolín. Zeleň má být také na střeše budovy, ze které by měl být také rozhled po městě. „Na střeše by byla ideální vyhlídka. Částečně jsme tam jeden z bloků vertikálních komunikací zvýšili, aby se tam mohla odehrávat malá vyhlídka. Pokud by tam ale byl přístup veřejnosti na tu travnatou střechu, tak už ta samotná střecha vytváří dostatečnou vyhlídku,“ doplnil Stolín.

Návrh nového autobusového nádraží v Liberci od Petra Stolína

Podle radního Jana Korytáře ze Změny pro Liberec by se měl stát nový terminál nejen dopravním uzlem, ale také turistickou atrakcí a řešením nedostatku parkovacích míst v Liberci. „Trošku jsme se začali bavit i se Zoologickou zahradou Liberec, jestli by tam nemohla mít nějaký multimediální prostor, který by ukázal návštěvníkům města zoologickou zahradu a lákal by je, aby tam přijeli,“ přiblížil představy radnice Jan Korytář. Vítězný návrh vybrala komise složená z politiků a odborníků celkem ze 6 návrhů od architektonických studií. „My jsme se za prvé dívali na to, v jakém smyslu vlastně zapadá, doplňuje a zkvalitňuje návrh městskou strukturu. Druhý aspekt byl, a tam myslím měl pan Stolín to nejlepší řešení, byl aspekt dopravní. V budoucnosti v podstatě nebudou moct smět autobusy couvat,“ vysvětlil jeden z členů odborné komise architekt Jiří Klokočka, proč vybrali návrh Petra Stolína. Kromě něj návrhy posuzovali také architekti Jiří Suchomel, Miroslav Masák a Boris Šonský.

Návrh nového autobusového nádraží v Liberci od Petra Stolína

Stavět by se mělo začít v příštím roce, terminál by měl být hotový v polovině roku 2019, popřípadě v druhé polovině 2019. V nejbližší době chystá radnice ještě dvě veřejná setkání. Na nich se budou moci vyjádřit k finální podobě terminálu obyvatelé. Nejprve pozve radnice na debatu odborníky na radnici. „To bude takové odbornější, ale pak by měla ještě nastat druhá věc. Připravíme nějaký model a výkresy, pak chceme jít přímo na nádraží a tam si vychytávat případné připomínky nebo podněty zejména od cestující veřejnosti,“ vysvětlil Jan Korytář. Terminál bude stát podle odhadů radnice 123 milionů korun.

autor: sas
Spustit audio