Před 25 lety zemřel na zahraniční misi první český voják. Smutné výročí připomněli v Semilech

Čeští vojáci na novodobé zahraniční mise jezdí od roku 1991. Je to 25 let, kdy při operaci Pouštní bouře v Saudské Arábii padl první český voják. Novodobí váleční veteráni a také liberečtí chemici si jeho památku připomínají na 10. střelecké soutěži – Memoriálu podporučíka Petra Šimonky – na střelnici v Semilech. Smyslem soutěže je novodobé válečné veterány sjednotit a nabízet jim podporu při jejich začleňování do života, zvládnutí osobní krize nebo i zvládnutí civilního života po opuštění armády.

„Memoriál podporučíka Petra Šimonky organizujeme, abychom si připomněli účast našich vojáků v zahraničních misích. První velká mise byla před šestadvaceti lety ve válce v Perském zálivu,“ říká Karel Krátký, předseda libereckého Sdružení válečných veteránů ČR.

Mise je nesmírně náročné období života profesionálního vojáka. Působíte v naprosto odlišném prostředí, v jiných klimatických podmínkách, v rizikovém prostředí… Mise vás donutí přehodnotit stávající život, člověk si po návratu začne vážit běžných věcí, které doma máme. pplk. Karel Navrátil

První český voják, který se v novodobé historii nevrátil ze zahraniční mise, je právě memoriálem připomínaný podporučík Šimonka. „Petr Šimonka byl účastník první velké zahraniční mise v roce 1991 ve válce v Perském zálivu. Přišel o život při bojové činnosti při poplachu ve válečné atmosféře,“ popisuje Krátký.

Spoluorganizátorem memoriálu je taky 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci, na memoriálu proběhla střelecká soutěž. „Smyslem bylo sdružit nás, válečné veterány – připomenout si to, co jsme zažili i ty, kteří se nevrátili, ty, kteří se vrátili, ale mají zdravotní či psychické problémy,“ vysvětluje podplukovník Karel Navrátil, který byl během posledních deseti let třikrát na zahraničních operacích v Afghánistánu.

Memoriál podporučíka Petra Šimonky na semilské střelnici

„Mise je nesmírně náročné období života profesionálního vojáka. Působíte v naprosto odlišném prostředí, v jiných klimatických podmínkách, v rizikovém prostředí… Mise vás donutí přehodnotit stávající život, člověk si po návratu začne vážit běžných věcí, které doma máme,“ uzavírá Navrátil. Čeští vojáci se účastní zahraničních misí v Afghanistánu, Iráku, Mali, v Sinaji nebo na Balkáně, domů se jich nevrátilo dvacet šest.

Memoriál podporučíka Petra Šimonky na semilské střelnici
autor: Eva Malá
Spustit audio