Při policejní razii kvůli dotacím byl zadržen i šéf Fotbalové asociace Pelta

3. květen 2017

V sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově zasahovala policie. Vyšetřovatelé prohledávali také jablonecký fotbalový klub, ministerstvo školství, pražský magistrát a další místa. Zásah byl proveden v souvislosti s údajným zneužitím dotací ministerstva školství na sport. Policie zadržela několik lidí, mezi kteými byl i předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Kromě Pelty zadrželi také ředitelku odboru sportu pražského magistrátu Soňu Fáberovou a šéfa klubu pražských zastupitelů Karla Březinu z ČSSD. Podle serveru Seznam.cz vyšetřovatelé odvedli také advokáta a šéfa České unie sportu Miroslava Janstu. Podle Aktuálně.cz i náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a podle Lidových novin šéfa odboru sportu ministerstva školství Zdeňka Břízu.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v prohlášení uvedla, že v souvislosti s dotacemi ministerstva školství byli tři lidé a jedna firma obviněni ze zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku. Podle Bradáčové se domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků konaly "na řadě míst v Praze i v dalších městech". Provedli je policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Trestní stíhání třech fyzických a jedné právnické osoby jako obviněných ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 trestního zákoníku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě podle § 256 trestního zákoníku a porušení povinnosti při správě cizího majetku podle § 220 trestního zákoníku, spáchaných v souvislosti s dotačními programy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti státní podpory sportu," napsala Bradáčová s tím, že - s ohledem na úkony trestního řízení - zatím nebude uvádět bližší informace.

Za sjednání výhody hrozí půl roku až tři roky odnětí svobody, úřední osoby, které si za výhodu nechají slíbit majetkový nebo jiný prospěch, však soud může potrestat až deseti lety za mřížemi. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou velkého rozsahu lze uložit dva až osm let vězení.

Sport od ministerstva dostává ročně dotaci kolem deseti miliard korun. Nejvíc peněz proudí právě do fotbalu, který si přijde na 526 milionů. Z toho 380 milionů míří na činnost svazu, dalších téměř 70 milionů jde na reprezentaci a 110 milionů na talentovanou mládež.

autoři: kyk , jpa , sob
Spustit audio