O titul Vesnice roku soutěží 16 obcí kraje. Mezi nimi Tatobity a Kravaře

Vesnicí roku České republiky se v Libereckém kraji chce stát 16 obcí. Na seznam, který zveřejnilo Ministerstvo pro místní rozvoj, jsou například i Kravaře, Dlouhý Most nebo Tatobity.

Tabulku s nominovanými obcemi z celého Česka najdete na webu vesniceroku.cz. Z nominovaných obcí z Libereckého kraje mají nejméně obyvatel Heřmanice nedaleko Frýdlantu, přímo na hranicích s Polskem. Podle ministerstva je jich 263. Naproti tomu v Brništi na Českolipsku bydlí 1333 lidí. Heřmanice mají taky rozlohu bezmála 750 hektarů, Brniště skoro čtyřikrát tolik – 2668 hektarů.

Z Českolipska by titul chtěly získat čtyři obce – Brniště, Kravaře, Polevsko a Zahrádky. Šest obcí je z Liberecka – Svijany, Heřmanice nebo Dlouhý Most a také Jeřmanice, Kunratice a Všelibice. Ze Semilska jsou v tabulce Bouzov, Kruh, Tatobity a Vyskeř. Z Jablonecka byly vybrány dvě obce – Albrechtice v Jizerských horách a Zlatá Olešnice.

Vísecká rychta v Kravařích

Do třiadvacátého ročníku soutěže o titul Vesnice roku se z celého Česka přihlásilo 212 obcí, přičemž nejpočetnější zastoupení má Pardubický kraj s 27 přihlášenými obcemi. Do soutěže se mohou přihlásit obce s nejvýše 7 500 obyvateli. A musejí mít zpracovaný vlastní plán rozvoje.

Vítěz získá prestižní titul Vesnice roku 2017 a postupuje navíc do evropského klání.

Tatobity - lípa
autor: jch
Spustit audio