Kajínek půjde na svobodu. Zeman ho omilostní po návratu z Číny

Prezident republiky Miloš Zeman ve středu večer v pořadu na TV Barrandov Týden s prezidentem uvedl, že udělí v druhé polovině května milost doživotně odsouzenému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let.

Manželka prezidenta, Ivana Zemanová se s nejznámějším českým vězněm během dnů návštěvy hlavy státu v Libereckém kraji osobně setkala v jablonecké věznici Rýnovice, kde si Kajínek odpykává svůj trest. V exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Liberec Zeman potvrdil, že setkání jeho ženy s odsouzeným souvisí s prezidentovými úvahami o tom, že mu udělí milost. „Ano, souvisí a myslím, že o mém rozhodnutí se brzy dozvíte,“ uvedl Zeman.

„Moje žena navštěvuje celou řadu zařízení, včetně věznic. A setkala se tam, pokud vím, se skupinou vězňů, nikoliv pouze s Jiřím Kajínkem... Rozhodnutí o udělení milosti už je připraveno, hotovo a až se vrátím z Číny, tak ho podepíšu. V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost. Už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti,“ řekl v televizi Miloš Zeman.

„Dodal bych, že někteří lidé se domnívají, že to dělám kvůli tomu, abych zakryl vládní krizi. Proč bych ji zakrýval, já ji naopak odkrývám kritikou některých činů akterů. Ale jak víte, tak jsem už v Čáslavi před asi dvěma měsíci oznámil, že uvažuji o udělení milosti pro pana Kajínka. A tehdy ještě žádná vládní krize nebyla. Kdyby tito lidé byli lépe informováni, nemohli by tvrdit takové nesmysly,“ doplnil v pořadu Zeman.

Kajínek bude mít udělenou podmíněnou milost, kvůli které bude pod dohledem policie dalších 7 let. Během této doby se podle prezidenta Kajínek nesmí dopustit trestné činnosti. Zeman zatím udělil sedm milostí. Podrobnosti čtěte na iROZHLAS.cz.

Kauza Kajínek
autor: rez | zdroj: ČTK
Spustit audio