Modrý pavouk z tropů. Liberecká botanická zahrada má novinku

Botanická zahrada v Liberci má ve svých sbírkách úplnou novinku. Je jí modrofialový leknín s květy, které budou mít v budoucnu i třicet centimetrů v průměru. Leknín nazvaný Modrý pavouk kvete v nádrži, ve které brzy pokvete i slavná a známá viktorie královská.

Název se váže ke zvláštnímu vzoru na listech. Každý list má zelený podklad a na tom je taková nepravidelná kresba, která připomíná pavoučí nožky. Miloslav Studnička, ředitel botanické zahrady

Překrásný leknín kvete v nejnovějším pavilonu liberecké botanické zahrady – v pavilonu tropických leknínů. „Je to novinka, vyšlechtěný leknín, který se jmenuje Blue Spider, tedy Modrý pavouk,“ vysvětluje ředitel Miloslav Studnička. „Název se váže ke zvláštnímu vzoru na listech. Každý list má zelený podklad a na tom je taková nepravidelná kresba, která připomíná pavoučí nožky.“ Podle Miloslava Studničky je odrůda nového leknínu špičková a právě dobývá svět. „Rostlina bude ještě sílit, květy budou větší,“ popisuje zkušený botanik.

Z tisíců semenáčků

Na hladině speciálního bazénu jsou vykvetlé tři lekníny, minimálně dalších šest poupat se ke kvetení připravuje. „Je to specialita, dříve jsem se chlubil leknínem, který je tamhle vzadu v pozadí, takový oukropeček. Botanický druh leknínu z Nové Guineje.“

„Na tomto modrém leknínu je vidět šlechtitelská práce, je to z tisíců semenáčků vybraný jedinec,“ vysvětluje Studnička. Leknín Modrý pavouk uvidí návštěvníci na konci května, kdy botanická zahrada pavilon tropických leknínů otevře. V červnu bude krásný leknín společníkem známé viktorie královské s jejími obřími listy.

Modrý pavouk, to je nový přírůstek liberecké botanické zahrady v pavilonu tropických leknínů
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio