Nový „autobusák“ v Liberci bude díky solárním panelům energeticky soběstačný

Autobusy v Liberci by za několik let měly zastavovat na novém terminálu. Magistrát už zná vítěze architektonické soutěže, kterou právě na tuto stavbu vyhlásil. Právě dnes 18. května představí zájemcům další podrobnosti.

Debata o novém autobusovém nádraží se uskuteční dnes v pět hodin odpoledne v přízemí magistrátu. Předtím architekt vítězného návrhu Petr Stolín představí detaily dopravním odborníkům. Podle dřívějšího vyjádření primátora Tibora Batthyányho zaujalo odbornou porotu Stolínovo řešení dopravní situace.

Terminál by měl mít čtyři nadzemní patra. Součástí je dvoupodlažní odbavovací hala. V ní by měla být čekárna pro cestující, pokladny, informace nebo úschovna zavazadel. Architekti ale počítají i s kancelářemi a zajímavostí je, že autobusové nádraží je podle Petra Stolína energeticky soběstačné. „Přinejmenším právě v tom využitím solárních panelů a zeleně, která by měla růst po fasádě. Vlastní strukturu jsme podpláštili tenkou nerezovou tkaninou. Zvažujeme, že by se po fasádě mohly plazit popínavé rostliny,“ říká architekt.

Nová budova by měla taky pojmout skoro pět set osobních aut. Parkovací dům by měl mít i takzvanou zelenou střechu s výhledem na Ještěd nebo Jizerské hory. Nádraží by se mělo začít stavět v příštím roce.

Do návrhu Petra Stolína je stále možné zasahovat. To, co prezentoval městu, totiž není konečná podoba a město jako investor může ještě požadovat změny. Podle odhadů radnice bude nádraží stát 123 milionů korun. Většinu z částky chce město zaplatit z evropské dotace.

Návrh nového autobusového nádraží v Liberci od Petra Stolína
autor: jch
Spustit audio