Děti ze ZŠ Lesní pomohly Světlušce. Zkusily, jaké to je být nevidomý

V Liberci na Základní škole Lesní mohli návštěvníci benefičního odpoledne pro Nadační fond Českého rozhlasu Světluška zažít, jaké to je být zrakově hendikepovaný. Že běžné činnosti nejsou bez zraku vůbec snadné, si vyzkoušeli na šestnácti stanovištích. Chartitativní akci zorganizovaly děti ze Žákovského parlamentu školy.

Byla jsem z toho nadšená už ve chvíli, kdy jsem to slyšela poprvé. To, že lidé můžou přispět, ale taky vyzkoušet si, jak zrakově hendikepovaní žijí. Jana Pavlů, návštěvnice akce

Děti i dospělí si mohli na celkem 16 stanovištích vyzkoušet, jaké to asi je být nevidomý, mezi úkoly patřilo rozeznat peníze jen pohmatem nebo kreslit poslepu. „Pomáhaly dvě paní učitelky, které podporují činnost žákovského parlamentu,“ říká Jiří Dvořák, ředitel školy.

„Mám z toho velkou radost, protože každá taková akce, když se dělá poprvé, je trošku sázka do loterie. Tentokrát to vyšlo úplně skvěle,“ hodnotí Petra Gabarová, spolupořadatelka akce a učitelka ZŠ Lesní.

Radost z pořádání benefičního odpoledne měli i příchozí dospělí. „Byla jsem z toho nadšená už ve chvíli, kdy jsem to slyšela poprvé. To, že lidé můžou přispět, ale taky vyzkoušet si, jak zrakově hendikepovaní žijí,“ komentuje návštěvnice Jana Pavlů.

Dětem ze Základní školy Lesní v Liberci se na Benefičním odpoledni pro Světlušku podařilo vybrat téměř tři a půl tisíce korun.

Benefiční odpoledne pro Nadační fond Českého rozhlasu Světluška na ZŠ Lesní v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio