Začátek houbařské sezóny? Houbám nesvědčí mrazíky a výkyvy teplot

Jarní a na některých místech i letní teploty lákají do lesů první houbaře. Lidé, kteří vyrazí v těchto dnech, se ale často vracejí s nepořízenou. Proč tomu tak je, zjišťoval redaktor Jan Charvát.

Jarní houby se podle amatérského mykologa Zdeňka Peldy z Liberce objevily v docela hojném počtu, šlo třeba o smrže. Horší to je ale s těmi druhy, které mají růst právě v techto dnech. Typickou houbou pro náš region, kterou najdeme zhruba od dubna, je hřib kovář. Letos je ho ale zatím málo a můžou za to relativně nízké teploty v době, kdy se vytvářelo podhoubí.

Přízemní mrazíky v noci houbám nesvědčí. Kdyby lidé chtěli i přesto vyrazit, tak šanci mají třeba na vyhřátých stráních nebo na okrajích lesů. Důležitá je taky vláha, takže ideální jsou vlhčí místa. Letošní jaro bylo na srážky celkem bohaté, houbám tedy sucho neublížilo. Jaké je ideální počasí pro růst hub? „Vyšší teploty by samozřejmě pomohly hlavně hřibovitým houbám, hlavně, aby nebyly velké výkyvy teplot a vysoká vlhkost vzduchu,“ shrnuje mykolog Zdeněk Pelda.

Na hřiby je ještě čas, říká mykolog

Podle Peldy bychom hřiby i další houby mohli v lesích najít zhruba do dvou týdnů. I když ale u nás prší, neznamená to, že třeba o deset kilometrů dál bude pršet taky. Srážky jsou zatím spíš lokální.

Teď v květnu můžou houbaři v lesích najít třeba typické májovky. Zmíněný hřib kovář roste ve vyšších polohách, najdeme ho v Jizerských horách, je možné ho ale nalézt taky v okolí Frýdlantu. Že je ale možné ho najít, dokazují i fotografie Marie Zmrzlé z Plavů na Jablonecku na facebooku Českého rozhlasu Liberec.

autor: jch
Spustit audio